Devlet Su İşleri’nin (DSİ) Ilısu Barajı’nın inşaatına yeniden başlayacağını duyurması UNESCO Dünya Kültür Mirası kriterlerinin 10’undan dokuzuna sahip dünyadaki tek yer Hasankeyf ve Dicle Vadisi’ni bölgesel yıkım tehlikesiyle karşı karşıya getirdi.
‘Hasankeyf gibi olağanüstü kültürel miraslar yok edilecek’
Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi ve ve Mezopotamya Ekoloji Hareketi bu haber üzerine 28 Mart 2015 Cumartesi günü için, Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali projesinin merkezi Mardin Dargeçit’teki Ilısu köyüne çağrıda bulundu.
Tarihi sular altında bırakan barajı yerinde protesto etmek için düzenlenecek eyleme ilişkin grup şöyle dedi: “Toplum olarak harekete geçmezsek bu yıkım projesinin inşaatı 2015 yılı içinde bitebilir. Onbinlerce insan göç etmek zorunda kalacak, Hasankeyf gibi olağanüstü kültürel miraslar yok edilecek ve kutsal Dicle Nehri tamamen doğallığını kaybedecek. Ilısu projesi ekonomik olarak bölgeye katkısı olmayacağı gibi merkezi hükümet ve birkaç şirketin çıkarı için çalışacak. Aynı zamanda bu baraj bitirilme durumunda Irak’ta milyonlara varan insanı etkileyecek.”
‘Bugün ayağa kalkmasak yarın çok geç olabilir’
Yıllardır baraja aralıksız eleştiri gelmesine rağmen inşaatın devam ettiğine dikkat çekilen çağrıda şunlar söylendi: “Devletin bölgeden hiç kimseyi dinlemeyerek inşa etmeye devam ettiği Ilısu Barajı, Türkiye’nin bitmemiş en büyük baraj ve HES projesi. Son yıllarda birkaç defa yasa ve standartlara aykırı olduğundan dolayı durdurulmasına rağmen hükümet yasaları da zorlayarak ve her yöntemi kullanarak inşaata devam etti. Bugün güçlü şekilde ayağa kalkmazsak yarın çok geç olabilir. Bölge ve ülkenin her tarafından duyarlı bütün insan ve kurumları bizi bu protestomuzu desteklemesini bekliyoruz.”
diken.com.tr