Küresel Eylem Grubu

İKLİMİ DEĞİL, SİSTEMİ DEĞİŞTİR!

Diğer Makaleler

Güney Sudan'da gıda krizi kıtlığa dönüşebilir

İngiltere yardım kuruluşları Güney Sudan'da 4 milyon kadar kişinin önümüzdeki ay kıtlıkla karşı karşıya kalacağını söyledi.

Devamını oku: Güney Sudan'da gıda krizi kıtlığa dönüşebilir

İztuzu Plajı'nın Devrine Karşı Yürütmeyi Durdurma Kararı

Belediyeye ait ünlü İztuzu Plajı'nın özel şirkete devredilmesine karşı mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Devamını oku: İztuzu Plajı'nın Devrine Karşı Yürütmeyi Durdurma Kararı

Kömür bizi nasıl hastalandırıyor?

Avrupa Birliği üyesi 27 ülkenin, kömür kullanımından kaynaklı hastalıkların tedavisi için 2009 yılında yaptıkları harcamaların toplam tutarı 42.811 milyon avro. AB içinde ilk sırada üç sırada yer alan ülkeler; Romanya (8.219),Almanya (6.409) ve Bulgaristan (6,385) avro. Türkiye’nin kömüre bağlı hastalık faturasının karşılığı ise 6.689 avro. Türkiye’nin  kurulu enerji gücü 57 bin megavat, 2023 hedefleri kapsamında bu gücün 100 bin megavata çıkarılması planlanmakta.

Devamını oku: Kömür bizi nasıl hastalandırıyor?

Bir yıkım projesi: Ilısu Barajı

1950’lerde planlanan Ilısu Barajı projesi 1982'de GAP’a dahil edilerek, 1997'da Yap İşlet Devret (YİD) kapsamına alındı. Türkiye'nin en büyük barajlarından biri olacak bu yapı sadece elektrik üretmek için kuruluyor.

Devamını oku: Bir yıkım projesi: Ilısu Barajı

G8 Kararları ve Türkiye

Dünyanın endüstrileşmiş en büyük sekiz ülkesi (G8), geçen hafta İtalya’da toplanarak her zamanki gibi dünyanın tamamını ilgilendiren kimi kararlara veya niyet belgelerine imza attılar.

Devamını oku: G8 Kararları ve Türkiye

G8 Sokakta isyan

G8: İçerde çözümsüzlük, sokakta isyan      
Avi Haligua
G8 Zirvesi İtalya'nın L'Aquila şehrinde gerçekleştirildi. Dünya ekonomisi ve dolayısıyla dünyadaki silahların çoğunu kontrol eden bu sekiz ülkenin bu yılki buluşma hikâyesi bile kendi içinde anlamlıydı.
Aslında bu yıl Sardinya'nın La Maddalena adlı şık sahil kasabasında gerçekleştirilmesi planlanan Zirve, bu yılın nisan ayında deprem sebebiyle ağır hasar gören L'Aquila'ya yardımcı olmak üzere bu bölgeye alındı. Krizle birlikte eşitsizliğin öfkesini enselerinde daha da keskin hissettiklerinden olsa gerek, imaj tazeleme ihtiyacıyla bir hayır işleri silsilesi ve "kimin poposuna kim baktı" haberlerine sarılan G8ler, bu kasabalara ve ücra köylere sıkışan zirvelere yine İtalya'da 2001'de gerçekleşen Cenova zirvesi sonrasında karar vermişlerdi.

Devamını oku: G8 Sokakta isyan

Rakamlarla Türkiye'nin Mevcut Su Durumu

TZOB'UN HAZIRLADIĞI RAPORA GÖRE, TÜRKİYE GENELİNE YILDA ORTALAMA 509 MİLYAR METREKÜP YAĞIŞ DÜŞERKEN, BU MİKTARIN
YAKLAŞIK YÜZDE 63,5'İ BUHARLAŞMA, TERLEME, TUTULMA VE SIZMA NEDENİYLE KAYBOLUYOR

-TOPLAM SU POTANSİYELİNİN İSE ANCAK YÜZDE 34,8'İ TÜKETİLİYOR

-KİŞİ BAŞINA YILLIK SU TÜKETİMİ İSE YAKLAŞIK 1652 METREKÜP

-TÜRKİYE'DEKİ ENDÜSTRİ KURULUŞLARININ YÜZDE 98'İNDE ARITMA TESİSİ YOK

-TURİSTİK TESİSLERİN YÜZDE 81'İNDE ARITMA TESİSİ BULUNMUYOR VE BU TESİSLERİN ÖNEMLİ BÖLÜMÜ ATIKLARINI DENİZE DÖKÜYOR

Türkiye'ye geneline yılda ortalama 509 milyar metreküp (ton) yağış düşerken, bu miktarın yaklaşık yüzde yüzde 63,5'i buharlaşma, terleme, tutulma ve sızma sebebiyle kayboluyor.

Devamını oku: Rakamlarla Türkiye'nin Mevcut Su Durumu

Buradasınız: Anasayfa Makaleler Diğer Makaleler
JA Travel

Kolektif olarak hareket edersek hükümetleri küresel ısınmayı durduracak tedbirleri almaya zorlayabiliriz ya da almayanların yerine alacak olanları getirebiliriz. Şimdi daha çok çalışma, daha çok sokakta olma, daha çok aktivizm zamanı.