Amerikan Kimya Derneği’nin (American Chemical Society) senelik toplantısında dünyanın değişik ülkelerinden ithal edilen “pirinçlerde tehlikeli miktarda kurşun bulunduğu” bildirildi. Bu durum, çok sık ve fazla miktarda pirinç tüketenlerle kurşuna karşı daha hassas olan bebek ve küçük çocuklar için çok büyük sağlık riskleri yaratıyor. Araştırmaya göre, pirinçte kilo başına 6 ilâ 12 gram kurşun var ve bu pirinci yiyen çocuklar FDA tarafından tayin edilen “geçici total tolore edilebilen alım” (PTTI) miktarının 50-60 misli, erişkinler ise 20-40 misli daha fazla kurşun almış oluyor.
Tehlike sınırının ötesi
Muhtemel toksik ve sağlığa zararlı etkilerin görülebilmesi için PTTI’ın 10 mislinden fazla miktarda kimyasala maruz kalmak gerekiyor ve bu durumda da bu sınır çoktan geçilmiş oluyor. Araştırmaya göre kurşun en fazla Tayvan ve Çin’den ithal edilen pirinçte var; bunu Çek, Butan, İtalya, Hindistan ve Tayland’ dan ithal edilen pirinçler takip ediyor. ABD, tükettiği pirincin sadece yüzde 7’sini ithal ediyor ama pirinç ve pirinç unu ithalatının 1999’dan beri yüzde 200 artmış olması endişeleri artırıyor.
Kirli sulardan geliyor
Pakistan, Brezilya ve diğer ülkelerden ithal edilen pirinçler üzerindeki araştırmalar henüz devam ediyor. Journal of Environmental Science and Health isimli dergide yayınlanacak olan araştırmanın uzmanlarından Tongesayi “Kurşunun pirincin yetiştirilmesi ve hasadı sırasında ürüne geçtiği tahmin ettiklerini, işlenme sırasında da bir miktar bulaşmanın mümkün olabileceğini” söylüyor ve ilave ediyor: “Pirinçte tespit ettiğimiz yüksek miktardaki kurşunun sebebi Çin ve Hindistan’da ekinlerin pis sularla ve arıtılmamış endüstriyel atıklarla sulanması ve kurşunla kirlenmiş topraktır.”
Pirinçte deneyler 1998’de başladı
ABD’de 1998’de Aventis Corps Science firması, “Genetiği değiştirilmiş, böceklere dirençli ve verimi yüksek pirinç” yetiştirmek üzere deneylere başladı. Üretilen pirinç türününün adı “Liberty Line 601”di. Kısaca “LLRICE601” koduyla biliniyordu. Üç yıl boyunca bu pirinçler tarlalarda test edildi. Aventis, 2001 yılında satıldı. Yeni sahibi, ilaç ve kimya devi Bayer genetiği değiştirilmiş pirinç deneylerine son verdi. Ancak deneylerin yapıldığı araziler kendi haline bırakıldı ve 2006 yılında, bu pirinç türüne ABD’nin pek çok yerindeki ekim bölgelerinde rastlandı. Bu pirinç türü, ABD’nin ihraç ettiği pirinç içinde de ortaya çıktı. ABD pirincinin en büyük müşterileri olan Rusya ve Japonya ithalatı durdurdu. Avrupa Birliği çok sıkı denetim getirdi ve ABD pirincinin fiyatı dibe vurdu.
kaynak: özgürgündem