ELEKTROMANYETİK ALANLAR (EMA)
Teknolojide elektrik teknolojilerinin yoğun kullanımı yeni bir kavram olarak ışıma ve radyasyonu yaşamımızın içime soktıu.
Nükleer enerji, nükleer radyasyon, elektromanyetik dalgalar (E.M) dalgalar veya radyasyon kelimelerini sıkça kullanmaktayız.
Elektromanyetik spektrum radyasyon açısından iyonize edilen (nükleer) ve iyonize etmeyen
(elektromanyetik) olarak ikiye ayrılır.
Elektromanyetik radyasyon 1970 yılların başından bu yana yaşamımızın her şeyinde toplum sağlığını etkileyen çevre faktörü ve yaşantımızın bir parçası haline gelmiştir.
Yaşamımızı kolaylaştırdığımız veya çevremizde olup, farkına varmadığımız, gözlerimizle görmediğimiz, duyularımızla fark edemediğimiz birçok cihaz radyasyon yaymaktadır.
EMA'NIN İNSAN VÜCUDU ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
Organizmadaki tüm algılama ve düzenleme işlemleri vücud içinde oluşan gerilimlere bağlıdır. Tüm bedensel fonksiyonlarımızı 1- 250 mikrovolt gerilimli sinyaller ile sağlamaktadır. Sinir sistemimiz 500.000 kilometrelik uzunluğunda elektronik bir sistemdir.
Dış yapay alanlar ile organizmamız arasındaki alanlar birbirleri ile etkilenir, çoğu zaman, dış alanla organizma içindeki alanlardan çok büyüktür
Organizma bu tür bozuculara karşı kendini koruyabilmek için bir takım mekanizmalar geliştirir bozucular çok büyük değere ulaşmadığında kendi savunma makenizmasını geliştirmiş olur ve başarılı olur.
Elokromanyetik alanın insan üzerindeki nüfuzu alanın frekansı, alanın şiddet, alanın mesafesi, alanda maruz bulunma süresi ve vücudun elektriksel özelliklerine bağlıdır.
ELEKTROMANYETİK KİRLİLİK
Elektromanyetik kirliliği anılmamak için elektromosmog kullanılır
Radyasyonun Sınıflandırılması
Radyasyon madde içine nüfuz edebilen ışındır. İnsan vücuduna nüfuz eder. Çeşitli radyasyonun giricilikleri farklıdır, görünür ışık girici değildir, X ve gamma ışınları görünür ışık almakla beraber, enerjileri yüksek ve dalga boyları kısadır.
Radyasyon madde içine girip maddeyi oluşturan atomları iyonlaştırması ve iyonlaştıramaması olarak birbirinden ayrılır.
İyonlaşmayan Radyasyon (Elektromanyetik Radyasyon) ve İyonlaştırıcı Radyasyon (Nükleer Radyasyon; norton, proton, alfa, beta tanecikleri, x ve gamma ışınlar)parçacıklar.
Radyo Frekans (RF) güvenlik standartları 300 GHZ ve 0,00125 elektro volt ışımaya sebebiyet için oldukça küçüktür, bununla birlikte radyo vericilerde görülen yüksek besleme gerilimleri X ışını şeklinde ışınlara sebebiyet vermektedir.
RADYASYON KAYNAKLARI
Tıbbi ve endüstriyel röntgen cihazları radyasyon kaynağıdır. Bunlar yalnızca X ışını üretir, Uranyum gibi izotoplar alfa, beta, gamma ışınları yayar, bu aktivite durdurulamaz, yavaşlatılamaz, hızlandırılamaz, radyasyondan kurtulmanın yolu, onu radyasyon geçemeyecek kadar kalın cidarlı kaplar içine koyarak insandan uzaklaştırmaktır.
Radyasyonun diğer bir kaynağı nükleer reaksiyonlardır, Fisyon(parçalanma) ve Füzyondur. Dönüşüm sırasında çeşitli radyasyonlar açığa çıkar Reaksiyon durunca oluşan radyasyonda fakat ardında radyoaktif maddeler bırakır ve bu kirlilik radyasyon tehlikesini durduran sonrada devam ettirir. Bir diğer radyasyon kaynağı uzaydır, güneşin ve yıldızların büyük enerjileri füzyondan kaynaklanmaktadır ve kozmik radyasyon olarak adlandırılır.
EV ve BÜRODA RADYASYON AZALTICI ÖNLEMLER
Tüm elektriksel cihazlar Hem elektrik ve manyetik alan yayması nedeni ile muhakkak topraklanmalıdır, ,
Transformatörler kapalı olsa bile yüksek şiddette manyetik alana sahiptir.
Kullanmadığımız elektrikli tüm cihazlar asla enerjilendirilmemelidir. .
Elektrikli aletlerden elden geldiğince uzakta olunuz.
Ürün alırken EMA alan ve radyasyon değeri en düşük değerli ürünü alın.
Enerji tasarrufu yapan lambalar kullanın, halojen lambadan uzak kalın flüoresan lambalarda yüksek frekanslı alan vardır elden geldiğince uzak kalın.
GSM mobil telefonunuzu daha kısa süreler için kullanmaya çalışın kendinizden uzak bir mesafede bulundurmaya çalışın. GSM telefonunuz baş ağrısı, endişe, kısa süreli hatırlamada azalma, , giderek artan kronik yoğunluk, deri uyuşukluğu yaratabilir.
Yatak odanızda rahat bir uyku için elektrikli cihaz bulundurmamaya çalışın
Elektrik kablolaması yapılan( alan içi) yapılan hattan uzakta kalmaya çalışın.
Elektrikli cihazların yerleşim planlarına dikkat edin, bu konuda çok fazla standart ve düzgün yerleşim biçimi planı bulabilirsiniz.
Mikrodalga fırın kullanmamaya çalışın, uzun süreli mazuriyetlerin Alzheimer, Parkinson hastalıklarına ve ciddi göz hasarlarına neden olabilecek genetik problem oluşturabilir.
Mobil telefon aktarıcıları 1995 ten beri ABD'de ev ve okul yakınlarına yerleşmesi yasaktır.
Metin ORHAN