Kutup buzullarının erimesiyle deniz seviyelerindeki yükselme, 2007 yılı IPPC (Küresel İklim Değişikliği Uluslararası Paneli) öngörülerinin tam iki buçuk katı daha fazla olacak!
Uluslararası Arktik (Kutup) İzleme ve Değerlendirme Programı (AMAP) tarafından son yapılan araştırmalara göre, küresel ısınmanın etkisiyle Arktik buzulların erimesi sonucu bu yüzyılın sonuna kadar deniz seviyesinin beş (5) metre yükseleceği belirlendi.
Bu araştırmanın çarpıcı sonucu, 2007 yılında ‘İklim Değişikliği Uluslararası Paneli’ tarafından öngörülen deniz seviyesi yüksekliğinin tam iki buçuk katı! Arktik araştırmaya göre, ‘2000 yılından bu yana Kuzey Kutbu’ndaki buz kütleleri ve kalıcı ana kara buzulllarında, bir önceki on yıla göre beklenmedik ve çok hızlı bir azalma oldu’.
Yine bu raporun sonuçlarına göre, önümüzdeki 30-40 yıl içerisinde, Arktik Okyanusu buz kütlelerini tamamen kaybedebilir!’ Kutup bölgelerindeki donmuş ana karaların eriyor olması, bu süreçle birlikte 6.000 milyar ton Karbondioksit gazının da serbest hale geçmesi anlamına geliyor. Bunu düşünmek dahi korkutucu! Araştırmanın sonuçları, kutup bölgelerindeki sıcaklıkların 2 derece arttığını gösteriyor. Bu ısınmanın sonuçları ise, Rusya’nın kuzey sınırlarında 80 milden fazla erimeye, Kanada kıyı buzul bölgelerinde ise kuzeye doğru 19-50 mil arasında değişen ölçülerde erimeye yol açmış durumda.
Rapora göre, yüzyılın ortalarında, küresel ısınmadan kaynaklanan iklim değişikliği sonucu, Asya Kıtası’nın en önemli nehirlerine su sağlayan Hindukuş-Tibet Buzullarının erimesi ve milyonlarca insanın tatlı su kaynaklarının tümüyle yok olması, Amazon Ormanlarının ise yeryüzünden silinmesi bekleniyor.
Küresel ısınma, global etkilerinin yanında, yerel etkileriyle de ürkütücü sonuçlara yol açacak şekilde gelişiyor. Arktik ekosistemlerde köklü değişikliklerin yaşanması, yerel toplulukların yaşamının zorlaşması ve giderek sona ermesi, bölgesel habitatların ise tümüyle silinecek olması araştırmacıları endişelendiriyor.
Bilim adamları, kutup buzullarının çözülmesinin yüzde 50 oranında sorumlusunun da, otomobillerden kaynaklanan karbon kurumu emisyonu olduğunu ileri sürüyorlar. 1890 yılından bu yana kullanılmaya başlanan diesel motorların, sonrasında benzinli motorların ve dolayısıyla tüm otomobillerin içten yanmalı motorlarının çalışmasıyla çevrede oluşan Karbon kurumu emisyonu, kutup blgelerindeki kar ve buzun koyulaşmasına, güneşten gelen radyasyonu yansıtma özelliklerini yitirmesine yol açıyor. Bu ise tam olarak kutuplardaki ısının 1,0 dereceyle 1,9 derece arasında artması anlamına geliyor.
Sürdürülebilir Kalkınma ve İdare Enstitüsü Başkanı Durwood Zaelke, ‘Kutup buzul besleme mekanizmalarının alt üst olması ve yavaşlaması, hafife alınacak bir durum değil ve herhangi bir alternatifi de yok. Kutup buzullarının olmaması, ağır ve sonucu belirsiz bir gelecekle karşı karşıya olduğumuz anlamına geliyor’ diyerek, durumun ne kadar ümitsiz olduğunu vurguluyor!
Kaynak: Çevre Misyonu Platformu / ÇEVREM (çeviri; Yeşim Köktürk)’’