Birleşmiş Milletler'in açıkladığı rapora göre, 2000 yılından bu yana yaşanan doğal afetler küresel ekonomiye 2.5 trilyon dolar zarar verdi. Rapor, kontrollü olunmadığı sürece daha büyük felaketler konusunda uyardı.
2000 yılından bu yana dünyada yaşanan deprem, sel ve kasırga gibi onlarca doğal afet küresel ekonomiden 2.5 trilyon doları eritti. Rakamlar Birleşmiş Milletler'in dün açıkladığı rapora ait. Yapılan bir araştırmayla doğal afetlerin küresel ekonomiye zararları incelendi. Çıkan sonuç daha önce yapılan küresel tahminleri yüzde 50 aştı.
246 SAYFALIK RAPOR UYARDI
Birleşmiş Milletler'in 'Afet Risk Azaltma Ofisi' tarafından hazırlanan 246 sayfalık raporda, afet risklerini azaltmak için yeterli çalışma yapılmadığı sürece, ekonomik kayıpların daha da artacağı uyarısı yapıldı.
'KONTROLDEN ÇIKTI'
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, bu konuda özel sektöre seslendi. Ban Ki-moon, 56 ülke sonuçlarından derlenen raporun 'afetlerden doğan ekonomik kayıpların kontrolden çıktığını' açıkça ortaya koyduğunu belirterek, bunun sadece özel sektör işbirliğiyle azaltılabileceğine dikkat çekti.
'RİSKLER YANLIŞ HESAPLANDI'
Ban Ki-moon'a göre, rapordaki en şaşırtıcı bulgu bu dev ekonomik kaybın eski tahminlerde yarı yarıya gözardı edilmiş olması. Doğal afet risklerinin ve ekonomik kayıplarının yanlış hesaplanmasının zararı artıracağını belirten Ban Ki-moon, yapılacak yatırımlarla risk faktörlerinin aşağı çekilebileceğini söyledi.
AFETİ ES GEÇEN YATIRIMA DİKKAT
Raporda son yaşanan Sandy Kasırgası, Japonya depremi ve tsunami gibi felaketlere de değinilerek, özel sektörün kayıplarına da yer verildi. BM Özel Temsilcisi Ama Margareta Wahlstrom da afet riskinin azaltılması için şunları söyledi: "Devam eden nüfus artışı, hızlı kentleşme, iklim değişikliği ve sürekli afet riski hesaplanmadan yapılan yatırımlar gelecekteki zararları daha da artıracaktır."
16 Mayıs, www.bursadabugun