Felaketin eşiğindeyiz...
NOAA (Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi) tarafından hazırlanan raporda Kuzey kutbunda buzulların 2012 yılında beklenilenden çok daha hızlı bir şekilde eridiği açıklandı.
Raporda ayrıca karla kaplı alanların da en düşük düzeyde olduğuna dikkat çekildi. Danimarkalı Dünya Çevre Fonu Genel Sekreteri Gitte Seeberg çevreyle ilgili gelişmelerin olumsuz yönde ilerlediğine dikkat çekerek:
"İklim değişikliğindeki gelişmeler kötü yönde ilerliyor. Buzulların bu kadar hızlı erimesi hayvanlar ve tabiat için bir felaket demektir. Antartika'da buzlar eriyince Grönland'da da buzlar kalmayacak ve hayvanlar yaşam yerlerini kaybedeceklerdir. Örneğin kutup ayıları, balinalar, foklar, penguenler şimdiden zor durumdalar. Buzulların erimesi sadece hayvanları değil insanları da çok etkileyecek. Geçtiğimiz yıl yaşadığımız sel felaketleri, fırtınaları düşünün. Havalar değişiyor, daha çok insan ve hayvan can kaybediyor. İklim değişikliği yıldırım hızıyla ilerliyor. CO 2 gazlarının atmosfere salınması konusunda daha sıkı önlemler alınmalıdır'' dedi.
OLUMLU YÖNLERİ DE VARMIŞ!
Kopenhag Üniversitesi İklim ve Buzullar Bölümü Rektörü Anders Svensson ise buzulların erimesinin olumlu yönünü de görmek gerektiğini belirterek gemi trafiğinin daha da kolaylaşacağını söyledi. Anders Svensson "Belki deniz trafiğinin yönü Kuzey kutbuna çevrilir. O zaman gemiler Afrika ve Süveyş kanalından dolaşmak zorunda kalmaz. Bölgede mineraller ve petrole ulaşmak, balıkçılık kolay olur.
Amerika, Asya ve Avrupa'ya deniz trafiği kolaylaşır. Ancak şunu da unutmamak gerekir ki öyle olduğu zaman bölgede kirlilik başlar ve hayvan hayatı yine tehlikeye girer, biyolojik sistem bozulur dedi. NOAA Raporunda, gelecek nesillerin iklim değişikliğinden kötü şekilde etkilenecekleri belirtildi.
(Cnn Türk)