2 Mart 2014 günü binden fazla genç Keystone XL boru hattını* protesto etmek için, daha önce Obama'nın küresel ısınma ile ilgili alacakları önlemleri açıkladığı Georgetown Üniversitesi'nden Beyaz Saray'a yürüdü. Beyaz Saray önünde barışçıl bir oturma eylemi yapmak isteyen gençlerden 400'ü gözaltına alındı.
2 Mart 2014 günü binden fazla genç Keystone XL boru hattını* protesto etmek için, daha önce Obama'nın küresel ısınma ile ilgili alacakları önlemleri açıkladığı Georgetown Üniversitesi'nden Beyaz Saray'a yürüdü.
Kuzey Amerika'yı boydan boya kat ederek Kanada'da bulunan petrolü Meksika Körfezi'ne taşıması planlanan Keystone XL boru hattının geçeceği her bölgede halk projeyi engellemeye çalışıyordu.**
Şimdi bu protestolara bir yenisi eklendi.
Beyaz Saray önünde barışçıl bir oturma eylemi yapmak isteyen gençlerden 400 tanesi gözaltına alındı. Bu protesto, bir kuşağın Beyaz Saray'da gerçekleştirdiği en büyük gençlik sivil itaatsizlik eylemiydi.
Keystone XL katran boru hattına ilişkin nihai karara doğru hızla yaklaşılırken, gençler, Başkan Obama'nın kararı reddetmesini sağlamak için yüzlerini Beyaz Saray'a çevirdi.
50'yi aşkın lise ve üniversiteden temsilen kirli enerji ve iklim değişikliğine yol açacak düzenlemelere karşı bir araya gelen gençler, "Keystone boru hattının yapılmasının iklim cephesi için yolun sonu anlamına geleceğini" dile getiriyor.
Amerika Dışişleri Bakanlığı'nın yayınladığı 11 ciltlik son bir rapor ise, Kanada'dan Amerika'nın güney kıyısına kadar uzanması planlanan petrol boru hattının çevre tehlikesi oluşturmadığını savunuyor. Amerika'nın Sesi'nin verdiği bilgilere göre, "Beyaz Saray da Dışişleri Bakanlığı'nın raporunun boru hattının inşa edilmesi yolunda "son adım olmadığını" açıkladı. Beyaz Saray sözcüsü Mark Lehrich, Keystone boru hattı projesinin "ulusal çıkarlara" hizmet edip etmediğinin, Dışişleri Bakanlığı'nın hazırladığı raporun yanı sıra, diğer kurumlardan alınacak bilgiler ve kamuoyundan gelecek tepkilerin dikkatlice incelenmesinden sonra belirleneceğini açıkladı.
Amerika Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan 11 ciltlik nihai rapor, boru hattının inşasının, Kanada'daki katran kumu rezervlerinin bulunduğu bölgede kalkınma hızını etkilemesine ihtimal vermiyor.
Başkan Obama'nın araç konvoyunu bekleyen Keystone karşıtları boru hattının inşa edilmesine karşı çıkıyorBaşkan Obama'nın araç konvoyunu bekleyen Keystone karşıtları boru hattının inşa edilmesine karşı çıkıyor
Rapor aynı zamanda Obama yönetiminin, beş yıllık uzun bir düşünme sürecinin ardından boru hattının faaliyete geçirilmesi konusunda nihai karara yaklaştığının altını çiziyor.
Bin 900 kilometre uzunluğundaki Keystone petrol boru hattı, Kanada'nın Alberta bölgesinde, katran kumlarından üretilen petrolün, Meksika Körfezi'ne taşınmasını amaçlıyor. İnşa edilmesi durumunda günde 800 bin varil petrol taşıması planlanan boru hattı, Meksika Körfezi'ne inen tek boru hattı değil."
Keystone katran boru hattının küresel ısınmayı arttıracağı gerekçesiyle büyük bir yıkım getireceğini savunanlar ise, "Bir çoğumuz artık yolun sonuna geldiğimizi anlamış bulunuyoruz. Buradaki kritik soru bizi büyük bir yıkıma götüren süreci takip mi edeceğiz yoksa bizi aydınlık bir geleceğe götürecek bir yol mu seçeceğiz" diyorlar.
Nihai karar gününe kadar sürmesi beklenen tartışmalar belli ki yeni gelişmeler ile iyice alevlenecek.
*Keystone XL, Kuzey Amerika'da son dönemin en iddialı petrol boru hattı projesi. Kanada'nın Alberta eyaletindeki zengin petrol yataklarıyla Teksas'ta Meksika Körfezi'ne açılan limanları bağlayacak proje, 3461 kilometrelik boru hattı inşası öngörüyor. Keystone tamamlandığında ABD'nin petrol üretim kapasitesini günde 510 bin varil arttırarak ikiye katlayacak. NASA uzmanı James Hansen, bu üretimin yol açacağı sera gazı emisyonunun "Dünya için oyunun sonu" olacağını söylemişti. ABD Başkanı Obama ise protestolar üzerine yeni bir güzergâh vaat etmişti.
**Teksas eyaletinde bir kişi var ki boru hattının arazisinden geçecek olması nedeniyle başlattığı direnişi farklı bir yöntemle bambaşka bir boyuta taşıdı. 45 yaşındaki David Daniel, arsasındaki ormanda bulunan yüksek ağaçlar arasında, yaklaşık sekiz katlı bina kadar bir yükseklikte, eylemleri örgütlediği ağaç evler inşa etti. Bir zamanlar sirklerde motosikletle gösteriler yapan, daha sonra marangoz olan Daniel, ağaçların tepesinde yedi ağaç ev ve bunları bağlayan sayısız platformun bulunduğu neredeyse küçük bir köy inşa etti. Bu sayede Daniel, diğer komşuları ve aktivistlerle bu evlerden çalışmaları gözetliyor, zaman zaman oturma eylemleri yapıyor ve projeyi engellemeye çalışıyor. Protesto sayesinde boru hattının Daniel'ın evine en yakın ormanlık bölgeden geçmesi engellenmiş. Ancak proje durulamamış. Projeyi üstlenen TransCanada şirketi ağaç evleri helikopterle izlemiş, bu bölgede devriye gezmesi için 24 saatlik güvenlik tutmuş. Daniel ve arkadaşlarını "ekolojist terörist" olmakla suçlayan şirket, 500 bin dolarlık maddi zarar gördüğü nedeniyle dava açmış.
Kaynaklar:
http://www.amerikaninsesi.com
www.ecowatch.com
www.350.org
toplumsol.org