Dünyamızda 20’inci yüzyılın başından itibaren şiddetli hava olaylarında ciddi bir artış gözleniyor. Kimi hava olayları o kadar şiddetliydi ki yüz binlerce insanın yaşamına mal olanları bile vardı.
Küresel ısınma ve iklimi korumaya yönelik çabaların sonuçsuz kalması nedeniyle dünya üzerinde yaşanan her doğal afet ileriye dönük büyük felaketlerin habercisi olarak yorumlanabiliyor.
Almanya’nın Sesi (Deutsche Welle) radyosu, çoğunluğu son yüzyılda vuku bulan dünya tarihinin en şiddetli hava olaylarını yayınladı. Haberde, dünyada bugüne kadar yaşanan en sıcak günden en soğuğuna, yağmurlu ve kurak günler gibi birçok olaya yer verildi:
EN SICAK İLE EN SOĞUK YER ARASINDA 146 DERECE FARK
Dünyada bugüne kadar kaydedilen en yüksek sıcaklık 10 Temmuz 1913’te ABD’nin Kaliforniya eyaletinde, Death Valley bölgesi içindeki Furnace Creek’te görüldü. O tarihteki sıcaklık 56,7 celsius olarak belirlenmiş.
Yeryüzünde bilinen en soğuk gün ise 1983 yılında Antarktika kıtasındaki Wostok İstasyonu’nda kayıtlara geçti. Eksi 89,3 celsius derecenin kaydedildiği Antarktika’nın yanı sıra en soğuk gün 1926 yılında Rusya’ya bağlı Yakutistan’da gerçekleşti. Oimyakon köyündeki hava sıcaklığı eksi 71,2 derece olarak kaydedilmişti.
1 KİLOLUK DOLU TANELERİ 92 KİŞİYİ ÖLDÜRDÜ
Dünyanın en güneşli yeri ABD’nin Arizona eyaletindeki Yuma şehri. Burada yılın 313 günü güneşli geçerken, en az güneş ise Güney Kutbu’nda görülüyor. Kutup’taki karanlık yılın 6 ayını bulabiliyor.
Bugüne kadarki en ölümcül dolu yağmuru ise 1986 yılında Bangladeş’in Gopalganj kentinde yaşandı. Dolu tanelerinin 1 kilogram ağırlığına ulaştığı bu felakette 92 kişi yaşamını yitirmişti.
YILDA SADECE 15 GÜN YAĞMUR YOK
Hindistan’ın Şerrapunci ilçesi ve çevresi ise dünyanın en çok yağış alan bölgesi olarak biliniyor. Şerrapunci’de 15-16 Haziran 1995’te 48 saat içinde metrekareye 2 bin 493 milimetre yağmur yağdı. Bir yanardağ volkanının da bulunduğu Hawaii adalarından Kauai de yılın 350 günü yağış alması nedeniyle dünya rekorunu elinde bulunduruyor.
Dünyanın şimdiye kadar bilinen en uzun süre kuraklık yaşayan bölgesi olarak kayıtlara geçen yer ise Şili’nin Arica bölgesi oldu. Arica’da 1903 ve 1918 yılları arasındaki 173 ay boyunca tek bir damla bile yağmur yağmadı.
139 BİN KİŞİNİN HAYATINA MAL OLAN KASIRGA: NARGİS
Dünyanın birçok bölgesinde görülen fırtına ve kasırga felaketleri de malum. Bunlar içerisinde en çok insanın yaşamını yitirdiği felaket 2008 yılında Myanmar (Birmanya)’da meydana gelen Nargis kasırgası oldu. Kasırga resmi rakamlara göre 85 bine yakın kişinin ölümüne, 54 bin kişinin de kaybolmasına yol açtı. Ancak kaybolanların tümüne yakınının yaşamını yitirdiği de tahmin ediliyor.
Filipinler’de Kasım 2013’te meydana gelen Haiyan tayfunu saatte 310 kilometrelik hızıyla dünyanın en kuvvetli fırtınası olarak tarihe geçti.
Dünyada kar yağışı da bölgeden bölgeye farklılık gösteriyor. Mısır’ın başkenti Kahire’ye 1911 yılından bu yana ilk kez 2013 yılında kar yağmıştı. Geçen yıl dünya şehirleri içinde en çok kar yağışı ise 65 santimetre karla kaplanan Rusya’nın başkenti Moskova’da tespit edildi.
SAATTE 3 BİN 600 ŞİMŞEK ÇAKIYOR
Dünyada en çok şimşek çakması Venezuella’da Catatumbo nehrinin Maracaibo Denizi’ne döküldüğü alanda kayıtlara geçti. Yılda 140 ve 160 gün arası boyunca şimşek ve gökgürültüsünün eksik olmadığı bu bölgede dakikada 18 ila 60, saatte 3 bin 600 kadar şimşek çakıyor.
DÜNYANIN SİS REKORU ALMANYA’DA
Diğer taraftan Almanya dünyanın en çok sisli günler yaşayan bölgelerinin bulunduğu ülke. Sachsen-Anhalt eyaletindeki Harz dağlarında bulunan Brocken tepesinde 1958 yılında 330 gün boyunca sis eksik olmadı. Almanya’nın Thüringen Ormanları’nda 1996 yılında çöken sis ise tam 10 gün boyunca sürdü. Burada tek seferde 242 saat sis vardı.
kaynak: gazeteport