Gezegenin Isınma Eğiliminin Altını Çizen Ekstrem Sıcaklık Değerlerinde Yeni Bilgi,
Bilim İnsanlarının Raporundan
Geçtiğimiz Haziran, 19. Yüzyıldan bu yana tutulan kayıtların içinde bilim insanlarının kaydettiği en sıcak Haziran ayı olarak bildirilmiştir. Dünyanın ortalama yüzey sıcaklığı 61.2 Fahrenheit (16.2 C˚) olup bu değer, 20. Yüzyılın Haziran genellerinin 1.3 derece üzerindedir.
Mayıs 2014’te karşılaştırılabilir yeni bir rekor belirlendi. Aynı şekilde bu ayda da dünyanın ortalama yüzey sıcaklığı Mayıs ayı normallerinden 1.3 derece yukarıdaydı.
Bu duruma göre tüm bir yıl için kaydedilen en yüksek yüzey sıcaklıklarının görülmesini beklemek mantık dahilindedir; özellikle de El Nino, henüz başlangıç olduğu düşünülen Pasifik’teki sıcak suların periyodik değişimleri, sağlam bir şekilde gelişirse.
Bu duruma göre Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi tarafından Pazartesi günü bildirilen böyle bir veri, ana akım bilim insanları tarafından da açıkça kabul edildiği gibi iklim değişikliklerinin başladığına yeterince güçlü bir kanıt olarak görülebilir.
Fakat son zamanlarda iklim bilimciler, ortaya çıkan delilleri daha sofistike yollarla araştırmaya ihtiyaç duymaktadırlar.
Bu metotlardan biri, yalnızca küresel mevsim ortalamaları ile değil, sıcaklıklardaki aşırılıklardan da örnek değerler alarak sıcaklık kayıtlarını incelemektir.
Olağandışı sıcak günler ve/veya serin akşamlar ne sıklıkta görülmektedir?
Diğer bir yeni rapora göre, 17 Temmuz’da Amerikan Meteoroloji Derneği tarafından yayımlanan State of the Climate 2013, 1950’den beri sıcaklık rekorlarının analizini sunmaktadır.
Bu raporda araştırılan iklim ölçümlerinin büyük çoğunluğu gibi sıcaklık rekorlarındaki veriler, ısınan bir gezegenin genel gidişatını doğrulamaktadır.
Kaydedilen sıcaklık değerlerindeki aşırılıklar ortalamalardan çok daha önemli ölçümleri ifade edebilmektedir. Yıllık kontroller açıklamaktadır ki "toplumsal etkiler, iklim ortalamalarındaki değişikliklerdense uç noktalardaki olaylarla daha bağlantılıdır."
Rapora göre "aylık ve yıllık kontrollerin esası iklim değişikliğini gözlemlemek iken, iklimdeki aşırılıkların toplumu, yapılanmayı ve ekosistemi gözle görülür şekilde etkilemesi daha olağandır."
Raporun kapağında, geçen yıl, böyle bir fırtına için kaydedilen en büyük güçle Filipinler'i vuran ve meteoroloji çevrelerince nesiller boyunca sürecek bir hasara neden olacağı söylenen yıkıcı tayfunun illüstrasyonu yer almıştır.
Küresel olarak 2013, aynı şekilde, raporda bahsi geçen geniş bir tahmin aralığına göre, hem yüzeyde hem troposferde, kayıtlardaki en sıcak 10 yıldan biriydi. Bu bilgiler 57 farklı ulustan 425 bilim insanı tarafından derlenmiştir.
Uç Değerleri Takiben
Bilim insanları şimdi, civanın yıllık sıcaklık aralığının en yüksek 10 değerine ulaştığı günlerin yüzdesine ve bunun tersine civanın yıllık en düşük 10 değerini gösterdiği gecelerin yüzdesine daha çok önem vermektedirler.
Meteoroloji çevrelerinin bildirilerine göre "2013 yılı sıcak günlerin sıklığı açısından ilk 1o’da ve soğuk günlerin sayısı bakımından son 10’da yer almaktadır." "Ekstrem günlük sıcaklığın dahil olduğu küresel ortalama maksimum sıcaklık göstergesi de en yüksek 10 yılın içindedir."
Tüm ısınma, her bir yıl boyunca en yüksek sıcaklığın görüldüğü tek bir günü kaydeden TXx adındaki ekranda canlı olarak görülmüştür. 2013’te de 2012’de olduğu gibi rekor seviyeye ulaşmıştır. Küresel bir ortalama olarak, 2013’ün en sıcak günü, 2012’deki 95.9 dereceden de yüksek olan 96.3 Fahrenheit’a ulaşmıştı. (Bu değerler elbette bölgeden bölgeye değişmekte olup, Avustralya’da 2013 yılında, TXx şaşırtıcı bir şekilde 111.2 dereceyi göstermiştir)
"Küresel ölçüde, 2013, kayıtlardaki sıcak günlerin en yüksek ilk 6 değerine ve soğuk günlerin en düşük 8 değerine sahip olmuştur." şeklinde raporda yer almaktadır.
Küresel ve bölgesel ölçüde sıcak günlerle gecelerin ve soğuk günlerle gecelerin incelemesi, "aşırı sıcaklıkların sayısındaki artışın ve aşırı soğukların sayısındaki düşüşün gösterdiği gibi daha sıcak koşullar yönünde genel bir uzun vadeli eğilimi" kesin bir şekilde ortaya koymaktadır.
Bu durum gözlenen genel ısınma trendleriyle tutarlıdır. Küresel sıcaklıkların artmasıyla daha çok aşırı sıcakların ve daha az aşırı soğukların meydana gelmesi beklenmektedir.
Kaynak: http://insideclimatenews.org/carbon-copy/20140723/new-data-extreme-temperatures-underscore-planets-warming-trend-scientists-say
Çeviren: Buket Bağ