Kaynak: TGRT HABER, 4 Nisan 2011
Japonya dünya çapında günlüğü 6 bin dolara nükleer kamikaze arıyor. Nükleer kamikazeler, 11 Mart'taki depremin ardından radyasyon yaymaya başlayan Fukuşima Nükleer santralindeki sızıntıyı durdurmaya çalışacak.
Nükleer santralin işletmecisi TEPCO, 'zıplayıcı' olarak adlandırdığı nükleer mühendislere sızıntıyla savaşmaları için günlüğü 6 bin dolar teklif ediyor.
ABD'den şimdilik 10 mühendis bu zorlu işe talip... Gönüllüler Japonya'ya yola çıktı. Japonya, Fukuşima nükleer santralinden okyanusa sızan radyasyonu engellemek için çare arıyor. 2 nolu reaktörden Büyük Okyanus'a yüksek oranda radyasyonlu su akıyor. Japonyalı nükleer yetkililer, radyasyonlu suyun yolunu izlemek için reaktöre beyaz boya döktü. Japon yetkililer, radyasyonun izini süren beyaz boyanın denize karıştığını görmediklerini söyledi. Beyaz suyun başka geçiş noktaları bulduğu tahmin ediliyor. Haftasonunda reaktörde çalışan işciler, reaktörün soğutulmasında kullanılan suyun depolandığı beton kuyuda 20 santimlik bir çatlak bulmuştu. Santraldeki çatlaktan okyanusa radyasyon sızdığının anlaşılması üzerine, yetkililer sızıntıyı beton kaplayarak durdurmaya çalıştı ancak başarılı olamadı. Depoda başka çatlakların da olabileceği belirtiliyor. Yetkililer şimdi reaktördeki deliği tıkamak için "emici polimer' maddesi kullanmayı planlıyor. Santralde biriken düşük seviyedeki 11 bin 500 ton radyoaktif suyun da denize bırakılacağı bildirildi. Soğutma çalışmaları için günlerce santrale on binlerce ton su dökülmüştü.
Santrali işleten Tepco, bu boşaltım işleminin sağlığa etkisinin olmayacağını açıkladı. Yetkililer, santralin tamamen kontrol altına alınıp radyasyon sızıntısının tamamen durdurulmasının aylar alabileceğini belirtiyor. Radyosyan okyanusun yanı sıra havaya da yayılıyor. Radyasyonlu havanın Çin ve Rusya'yı etkilemesi bekleniyor. Rusya Meteoroloji Dairesi, nükleer kazanın meydana geldiği günden bu yana 21 gün boyunca batıdan doğuya okyanusa doğru esen rüzgârın 15 gün sonra yön değiştireceğini açıkladı. Rüzgârın Büyük Okyanus?tan Asya kıtasına doğru eseceği belirtiliyor. Haber, Çin ve Rusya'yı endişeye sevk etti.