Kaynak: DÜNYA BÜLTENİ, 4 Nisan 2011
Felaketin meydana geldiği gün, Fukuşima nükleer santralinde görevli olan mühendislerin cansız bedenlerinin, reaktörün bodrum katında bulunduğu açıklandı
Japonya'da 11 Mart'ta meydana gelen depremin ardından oluşan tsunamide, felaketten zarar gören Fukuşima nükleer santralında görevli iki kişinin öldüğü açıklandı.
Nükleer santralları işleten Tokyo Elektrik Enerjisi Kurumu, görevlilerin cesetlerinin geçen çarşamba günü bulunduğu, ancak açıklamanın bugün yapıldığı belirtildi. Mühendislerin, felaket yüzünden reaktörlerde başlayan tehlikeli aşırı ısınmayı önlemek ve soğutma sistemlerini yeniden başlatmak için, santralda kesilen elektrikleri tamir etmeye çalışırken hayatlarını kaybettiği tahmin ediliyor.
"FELAKET 100 YIL SÜREBİLİR"
Öte yandan, Fukuşima santralından okyanusa karışan radyoaktif sızıntının kaynağı tespit edildi. Uzmanlar nükleer yakıt çubuklarının soğuyup yerinden sökülebilmesi için enaz 50-100 yıl geçmesi gerekebileceğini söylüyor.
Japonya Başbakanı Naona Kan, 1 Mart'taki 9.0 büyüklüğündeki deprem ve tsunami felaketi üzerinden ancak üç hafta geçtikten sonra dün ilk kez bölgeyi ziyaretini gerçekleştirdi. Felaketzedelerin Başbakan Kan'a ilk sorusu "Ne zaman evlerimizi yeniden inşa edebileceğiz" oldu.
Başbakan "Size yardım için elimizden geleni yardımı yapacağız" dedi, ancak depremden sonra radyasyon yaymaya başlayan Fukuşima nükleer santralından gelen son haberler bunun 50 hatta 100 seneden önce olamayacağına işaret ediyor. Santralden Büyük Okyanusa yüksek radyasyonlu su aktığı tespit edilirken, Japon mühendisler santralın hemen yanındaki bakım havuzundan su sızmasına yol açan deliği bulduklarını ve betonla kapatılmasına çalışıldığını duyurdu.
Mühendisler bütün çatlakları bulsalar bile çevrede yaşayanlar için bekleme süresi oldukça uzun olabilir. Zira İngiliz nükleer güvenlik uzmanı Dr. John Price'a göre nükleer yakıt çubuklarının soğuyup çıkarılabilmesi için 50, belki de 100 yıl geçmesi gerekecek. Bu durumda santralın çevresi yerleşime kapanması gündeme gelecek. Nükleer sızıntı nedeniyle bölgede yaşayan 780 bin kişi tahliye edilmişti.
Nükleer güvenlik yetkilisi Hidehiko Nishiyama, santralin kontrol altına alınmasının birkaç ay sürebileceğini söyleyerek, santraldeki reaktörlerin kontrol altına alınabilmesi için, tsunami felaketinin çalışamaz duruma getirdiği soğutma sisteminin yeniden onarılması ve mühendislerin, radyoaktivitenin havaya ve okyanusa sızmasını engellemesi gerektiğini vurguladı. Fukuşima Daiçi nükleer santralinden, depremin olduğu günden bu yana radyasyon sızıyor.