Kaynak: sondakika.com, 2 Haziran 2011
İtalya'da Başbakan Silvio Berlusconi'nin, nükleer enerji santrallerinin kurulmasına yönelik politikası Yargıtay'dan döndü. Yargıtay kararıyla ülkede nükleer enerji üretiminin önünü açan yasa, referandumda halk oyuna sunulacak.
Başbakan Berlusconi ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy arasında Roma'da Villa Madama'da zirve görüşmesi yapılmıştı. Görüşme sonrasında yapılan ortak basın toplantısında Berlusconi, nükleer enerjisinin tüm dünyada geleceği temsil ettiğini iddia etmişti. Berlusconi, "Biz atom enerjisinden elektrik enerjisi üreten ilk ülkeydik. Ancak sonra sol ekolojizm her şeyi durdurdu. Şimdi biz elektrik enerjisini İtalyan aileleri ve firmalar için yüzde 30-50'lik fazla fiyatla ithal etmek zorundayız. Tüm bu nedenlerle hükümetimiz erteleme yasası çıkardı. Eğer bugün referanduma gidersek, nükleer üretimin uzun yıllar İtalya'da yapılması imkansız hale gelecek. Biz kamu görüşü nükleer enerjiye ihtiyacımız olduğu yönünde değişene kadar 1-2 yıl beklemeyi tercih ederiz" demişti. Ancak Silvio Berlusconi'nin hesabı Yargıtay'dan döndü.
Yargıtay, ülkeye yeniden nükleer santrallerin kurulmasına yönelik çalışmaları bir yıl süreyle erteleyen yasa değişikliğinin, referandum gerekçesini ortadan kaldırmadığına karar verdi.
Yaklaşık 50 milyon İtalyan dört soruyu yanıtlamak üzere sandık başına gidecek. Referandumda nükleer enerji santrallerinin kurulmasına izin verilmesinin yanı sıra, içme suyunun özelleştirilmesi ve Anayasa Mahkemesi'nce bir bölümü iptal edilen Meşru Engel Yasası oylanacak. Seçmenlerden yüzde 50'den fazla 'Evet' demesi halinde, İtalya'da nükler enerji santrali kurulamayacak. İçme suyu özelleştirilemeyecek ve Meşru Engel Yasası iptal edilecek.
RAİ'YE REFERANDUM UYARISI
Bu arada Devlet Televizyonu Rai'ye İtalyan Yayın Kurulu Agicom tarafından, referandum konusunda gerekli miktar ve zaman diliminde bilgilendirme yayını yapmadığı gerekçesiyle uyarı gönderildi. Rai'nin bilgilendirici yayınları gece yarısından sonra yayınladığı kaydedilerek, yayınların gün içerisinde ve sıklıkla yapması gerektiği vurgulandı.
Nükleer enerji kullanımının öncülerinden olan İtalya'da, 1986'daki Çernobil felaketinden sonra yapılan referandumla, nükleer enerjiden tamamen vaz geçildi. Berlusconi hükümeti 2008'de çıkardığı yasayla ülkeye yeniden nükleer santraller kurmanın önünü açtı. Anayasa Mahkemesi, bu yasanın referanduma taşınmasına karar verdi.