Japonya'nın Fukuşima bölgesinde 11 Mart 2011'de yaşanan nükleer felaketin sonuçları ağırlaşıyor. Bölgede yaşayanların tiroid bezlerinde yüksek oranda radyasyon tespit edilmesinin ardından şimdi de çocuklar arasında yürütülen bağımsız bir araştırmada kaygı verici sonuçlara ulaşıldı.
Bölgede daha önce yapılan taramalarda radyoaktif iyota rastlanıldığı bilinmekle birlikte örneğin Hirosaki Üniversitesi'nin Radyasyon Acil Durum Tıbbı Enstitüsü'nün 11-16 Nisan arasında yaptığı taramalarda 65 Fukuşimalı arasında 50 tanesinde radyoaktif iyot tespit etmişti. Radyoaktif iyot seviyesi bu araştırmada UAEK'in 50 milisievert standardının üzerinde saptanmıştı.
Hükümetten açıklama yok
Ulusal Radyolojik Bilimler Enstitüsü (NIRS) tarafından 10 Temmuz'da Çiba kentinde düzenlenen uluslararası sempozyumda çocuklarda radyasyon seviyesinin düşük seviyede de olsa mevcut olduğu belirtilmişti. Buna karşın Japonya hükümeti radyasyon dozlarının 0 seviyesinde olduğunu iddia etmişti. Ayrıca Japonya hükümeti konuyla ilgili yapılan araştırma sonuçları hakkında ebeveynlere kaygılarını giderici, bilgilendirici bir açıklamada bulunmadı.
Geçen yıl Japonya hükümeti Fukuşima'da 1. derecede nükleer santral bölgesinde 24 -30 Mart tarihleri arasında 16 yaş altı çocuklar arasında tiroid miktarlarını ölçmüştü. Bu ölçümün beş hafta sonra hükümete bağlı Nükleer Acil Durum Merkezi test yapılan çocukların % 55'inde iç tiroid dozlarının 0 seviyesinde ve geri kalanında ise ortalama sınırın altında olduğunu açıkladı.
Ayrıca hükümet, pek çok ebeveynin çocuklarında radyasyon lekeleri keşfetmesine ilişkin de açıklama yapmamış, bu lekeleri sağlık problemi olarak değerlendirmemişti.
Çocukların tiroid bezlerinde yüksek oranda radyasyon
Radyosyon Acil Durum Tıp Enstitüsü bünyesindeki araştırma merkezinde oluşturulan bağımsız çalışma grubunun ulaştığı bulgular troid dozunun, ortalama 12 milisievert ile maximum 48 milisievert arasında saptandığı yönünde oldu.
Aynı testler İtate ve İwaki gibi 10 belediyede daha gerçekleştirildi ve tiroid dozunun buralarda da 40 milisievertin üzeri seviyede olduğu tespit edildi. Ölçümlerde 1 yaşındaki çocuklarda tiroid dozları 50 milisievert olarak kaydedildi.
Radyoaktif iyot, metabolizmaları daha hızlı olduğu için tiroid bezlerinin daha fazla radyoaktif iyot emmesi sebebiyle çocuklara daha fazla zarar veriyor. Tiroid bezlerinde bulunan yüksek radyasyonun kansere yol açtığı biliniyor. 1986 Çernobil felaketi nedeniyle çoğu çocuk 6 bin kişi tiroid kanserine yakalanmıştı.
Haberyurdum, 12 Temmuz 2012