Fukushima’nın en kötü iki senaryosunu Arnie Gunderson açıklıyor
(NaturalNews)Yakin zaman önce Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Tokyo Elektrik Enerji Sirketi’ne (TEPCO) Fukushima nükleer santralinde Mart 2011’deki deprem ve tsunamide hasar gören iki ünitenin daha hizmetten kaldırmasını söyledi.
5 ve 6 numarali üniteler tsunami oldugunda faaliyette değildi. Bu uniteler tsunamiden bu yana soğuk depolarda tutulmakta. 1,2 ve 3 numarali üniteler ağır zarar gördü ve erimeye maruz kaldı; 4’üncü ünitedeki kullanılmış yakıt çubuklarının durumuyla ilgili duyulan endişe sürmekte.
Japonya, 400 ton kullanılmış yaıit çubuğunu santralden çıkarmayı hedefleyen pahalı ve tehlikeli bir işe hazırlanırken, Fairewinds Enerji Egitim Kurumu’nda başmühendis olan nükleer enerji uzmanı Arnie Gunderson, ticari amaç gütmeyen bir radyo istasyonu olan WBEZ’in “Worldview” programına konuk oldu, sureçle ilgili konuştu ve gerçekleşmesi mümkün olan en kötü iki senaryoyu anlattı.
Gunderson, bu süreçteki en kolay işin 5’inci ve 6’inci ünitedeki yakıt çubuklarını çıkartmak olduğunu söyledi; bu yakıt çubuklarını kaldırma surecinin “gerçek anlamda korkutucu” olduğunun altını cızdı.
Sözü edilen nükleer enerji uzmanı, yakıt çubuklarının, “15 metre derinliğe sahip” olusunun dışında klasik bir yüzme havuzundan çok da farklı olmayan bir su dolu kapta depolandığını açıkladı. “Nükleer yakıt, havuzun dibindeki raflarda depolanıyor,” dedi.
Gunderson, 2011’deki depremde santralin çok şiddetli sallandığını, 4’uncu ünitedeki havuzdan bir metreden fazla suyun etrafa sıçradığını, ayni zamanda, havuzun dibindeki yakıt raflarının zarar gördüğünü söyledi.
Uzmanın dediğine göre daha da kötüsü, bu olaydan hemen sonra, santralde patlamalar meydana geldi ve depolama havuzunun üstündeki çatı havuzun üstüne yıkıldı.
Problemin 3 yönü:
“Eskiden yakıt rafı yapardım. Bunların hassasiyeti çok yüksektir,” dedi Gunderson, “Eğer içlerinde yakıt varsa ve raf darbe almışsa, yakıtı dışarı çekmek oldukça zordur. Bu bir sigara paketi gibidir. Paketi bozmadığınız sürece sigarayı kolaylıkla çıkartabilirsiniz, paket yamulursa bu iş çok zorlaşır.”
Bu nedenle, Gunderson’a göre, Fukushima’da mühendislerin problemi – özellikle 4’üncü ünitede – rafların biçiminin önemli derecede bozulmuş olmasıdır.
Şu anda, ulaşılması ve dışarı çekilmesi en kolay olan yakıt çubukları çıkarılmış bulunmakta. Fakat iş bundan sonra daha da zorlaşıyor.
Gunderson 3 yönlü bir problemden bahsetti.
“İlk sorun,” dedi Gunderson, “bu rafların artik başta dizayn edildikleri şekle sahip olmamaları. Deprem nedeniyle kenarlara çarpıp darbe aldılar. İkinci olarak, raflarda döküntüler bulunmakta. Üçüncü sorun da bina ile ilgili.”
Gunderson’un dediğine göre, 4’üncü ünite binası “yapısal olarak bozulmuştur. Binada en az iki patlama meydana gelmiş, yakıt havuzunun tepesindeki örtüyü yok etmiştir.”
Uzman kişinin belirttiği üzere, yakıt çubuklarının çıkarılması işlemini başlatmak için TEPCO, koruyucu bir bina ve sistemi çevreleyen bir “yemek borusu” benzeri yapı inşa etti ki taşınma sırasında radyasyon yayılması engellensin.
En kötü iki senaryo
Gunderson daha sonra en kötü iki senaryoyu anlattı:
“İlk olarak yakıt çubuklarının 4’üncü üniteden çıkarılması gerekiyor. Bina yapısal olarak bozulmuş. Ve 4’uncu ünite ötekilerden daha kotu durumda çünkü içinde daha fazla nükleer yakıt var. Bu yüzden müdahaleyi 10 yıl geciktirmek gibi bir durum mümkün değil, çünkü tekrar deprem olabilir. Ve hasar görmüş bir bina yıkılırsa, tehlikeli seviyede radyasyon yayılımı ortaya çıkabilir.”
“Bu iki problem nedeniyle, yakıt çubukları çıkarılırken çatırdıyor – ve bu daha önce burada Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleşti. Bazen, bir yakıt çubuğu grubunu dışarı çekerken, bu demet bozulur ve kırılır. Ve içlerinde radyoaktif gazlar vardır. Bu gazlar atmosfere yayılır.”
“Fakat öteki problem – ve bu Fukushima alanına özgüdür – modern yakıt raflarında, nükleer yakıt çevresinde bor bulunmasıdır. Fukushima’daki borun son 2 yıl içinde iki sebepten ötürü dışarı süzülmüş olması muhtemel. Suyu çok sıcaktı, kaynıyordu ve bu bor hiçbir zaman kaynar su için dizayn edilmemişti. Üstüne üstlük, normal soğutucu su tükendiği için, tuzlu su eklemeleri gerekti. Yani bor, tuzlu su için, özellikle sıcak tuzlu su için uygun değildi…”
Gunderson, Tokyo Elektrik’in 4’üncü ünitenin yakıt havuzuna bor eklediğini, çünkü şirketin, yakıt çubuklarının bor kaplamasının hala var olup olmadığından emin olamadığını söyledi.
“Eğer yakıtlar birbirlerine çok yaklaşırsa, bu durum yakıt havuzunda zincirleme tepkimeye sebep olabilir,” dedi.
Eğer yakıt çubuklarını çıkarmaya çalışan isçiler suyun kaynadığını gözlemlerse, yakıt çubuklarını hızlıca tekrar yerine bırakmaları gerekir ve bu zor bir iş olabilir. “Ki bu fikir, çubuğun geri itilebileceğini var sayar…” dedi.
Kaynaklar:
http://beforeitsnews.com
http://soundcloud.com
http://www.youtube.com
http://science.naturalnews.com
4 Aralık 2013
Yazan: J. D. Heyes
Daha fazla bilgi için: http://www.naturalnews.com/043122_Fukushima_radiation_Arnie_Gunderson.html#ixzz2mmhaxOSB