Etik Komisyonu, atom enerjisinden çıkış tarihi olarak 2021’i önerecek Fukuşima’daki nükleer faciadan sonra enerji kaynakları konusunu yeniden gözden geçiren Almanya’da atom enerjisinden çıkış tarihi netleşiyor.
Federal hükümet tarafından kurulan Nükleer Etik Komisyonu’nun rapor taslağına göre, Almanya’nın 2021 yılında atom enerjisinden tamamen vazgeçebileceği, geçici olarak kapatılan eski santrallerin kapılarına ise hemen kilit vurulabileceği belirtiliyor.
Ülkedeki 17 nükleer santralin durumu ve geleceğini değerlendirmek için kurulan Etik Komisyonu’nun rapor taslağından bazı bilgiler Alman medyasında yer aldı. On yedi kişiden oluşan komisyonun 30.Mayısta açıklaması beklenen rapora dayanarak verdiği haberlere göre atom enerjiden 2021 yılında tamamen vazgeçmek mümkün.
On yıl içinde yenilenebilir enerjiye geçiş sürecini yeterli bulan komisyona göre bu süreçte 1980 yılından önce kurulmuş ve eski olduğu gerekçesiyle kapatılmış 7 nükleer santrale ihtiyaç duyulmayacak. Başbakan Angela Merkel, Fukuşima’dan sonra daha önce enerji şirketlerine tanıdığı 8 ila 14 yıllık uzatma kararını askıya almış ve bu santralleri değerlendirmek üzere Nükleer Etik Komisyonu’nu görevlendirmişti. Komisyonun Almanya’nın enerji geleceği ile ilgili sunacağı 28 sayfalık raporda ‘Etik Komisyonu atom enerjisinden tamamen çıkılmasını öneriyor’ ifadesinin yer alması bekleniyor.
Nükleer santrallerin hemen kapatılamayacağının bilincinde olan Komisyon, bunun için enerji şirketlerine 10 yıllık süre tanıyor. “Geçiş koridoru” olarak isimlendirilen bu sürecin daha da kısaltılabilineceğine de dikkat çeken heyet, bunun ne kadar olabileceği konusunda somut bir öneride bulunmadı.
Reaktörlerin kapatılma sıralaması ise nükleer santrallerin güvenliğine ve elektrik ağındaki önemine göre karar verilmeli. Eski Çevre Bakanı Klaus Töpfer’in yönettiği heyet ayrıca ‘moratoryum sürecinin başlamasıyla 7 nükleer reaktörlerine ilaveten Krümmel santralinin de kapatılmasının ülkede elektrik ihtiyacını tehlikeye düşürmedi’ değerlendirmesi yaparak, bu santrallerin tamamen kapalı kalmasını öneriyor.
Federal hükümet, moratoryum sürecinin son tarihi 15 Haziran’dan önce yeni ‘atom yasası’nı Federal Meclis’e sunmak istiyor. Muhalefet partilerin de desteklediği bu ‘atom enerjisinden hızlı çıkış’ ile ilgili yasa hem meclisten ve hem Eyalet Temsilcileri Meclisi’nden de geçmesi bekleniyor. CİHAN
Kaynak: Haberdar, 11 Mayıs 2011