-TÜRKİYE'DE KURAKLIK YAŞAMI ETKİLİYOR...
-GÖLLER, IRMAKLAR KURUYOR, BARAJLARDA SU ÇEKİLİYOR
-KONYA KURAKLIKTAN EN ÇOK ETKİLENEN İLLER ARASINDA
-AKŞEHİR GÖLÜ'NÜN ALANI 15 YILDA 350 KİLOMETREKAREDEN 35 KİLOMETREKAREYE KADAR DÜŞTÜ
-KASTAMONU'NUN TAŞKÖPRÜ İLÇESİNDE GÖKIRMAK'IN ARDINDAN KABALAR GÖLETİ DE KURUDU
-İZMİR ZİRAAT ODASI BAŞKANI KÖSE: ''AŞIRI SICAK HAVA VE SUSUZLUK NEDENİYLE BUĞDAY VE ARPADA CİDDİ KAYBIMIZ VAR'' - MANİSA ZİRAAT ODASI BAŞKANI SORMAN: ''ÜZÜM, PAMUK, MISIR VE DOMATESTE BOZULMALAR BAŞLADI''
-EDİRNE ZİRAAT ODASI BAŞKANI CENGİZ YORULMAZ: ''KURAKLIĞIN DEVAM ETMESİ HALİNDE AYÇİÇEĞİ ÜRETİMİNDE YÜZDE 40 İLE 70 VERİM KAYBI OLACAK''
(A.A) - 26.07.2007 - Türkiye'de yaşanan kuraklık yaşamı olumsuz etkiliyor.AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Türkiye'nin yer altı suyunun yüzde 40'ını barındıran Konya Kapalı Havzası'nda su seviyesi son 20 yılda 22 ile 40 metre arasında düşerken, son 1 yıldaki düşüş 3 metre oldu.
İçilebilir özellikteki temiz yer altı suyu ile Tuz Gölü arasında kot farkı 50 metreden 15 metreye kadar indi. Böyle giderse 5-6 yıl sonra Tuz Gölü'nden yer altı suyuna doğru akış başlayacak ve yer altındaki temiz su bozulacak. Tuzlu suyun karışması sonucunda yer altı suyu arıtılsa bile içilemeyeceği gibi tarımda da kullanılamayacak.
1997'de 260 bin hektar olan Tuz Gölü'nün alanı, 7 yılda 100 bin hektar azalarak 160 bin hektara düştü.Türkiye'nin önemli gölleri arasında yer alan Akşehir Gölü'nün alanı 15 yılda 350 kilometrekareden 35 kilometrekareye kadar düştü. Geçen yıl tamamen kuruyan Akşehir Gölü'nde bu yıl yağışların etkisiyle bir miktar su birikti.
Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü'nde aşırı su çekilmesi nedeniyle şiddetli otlanma görülüyor ve balık türleri giderek azalıyor.Ereğli sazlıkları da son yıllarda sulak alan işlevini tamamen kaybetti ve büyük ölçüde kurudu. Bölgede ılıman iklim kayboldu, yıllar sonra don olayları olmaya başladı.
Konya'da bulunan Apa Barajı'ndaki su miktarı geçen yıl Temmuz ayında 51 milyon metreküp iken, bu yıl 12 milyon 300 bin metreküpe düştü. Su miktarı Çavuşlu Gölü'nde 30 milyon 900 bin metreküpten 26 milyon 400 bin metreküpe, Suğla Depolaması'nda da 70 milyon 700 bin metreküpten 62 milyon 500 bin metreküpe düştü.
Su kaynaklarının hızla tükendiği Konya Kapalı Havzası'nda DSİ, çevre dernekleri, belediye ve odalar özellikle bilinçsiz tarımsal sulamanın önlenmesi için çaba harcıyor. Çiftçiyi sürekli uyaran odalar ve dernekler, suyun tasarruflu kullanılması ve çiftçilere bu konuda örnek olunması için uygulamalı üretim yapıyor.
Konya Büyükşehir Belediyesi son dönemde ortaya çıkan kuraklık tehlikesine karşı, su tasarrufunu özendirmek için okullarda çalışma başlatacak.
-TRAKYA'DA KURAKLIK-
Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, kuraklığın devam etmesi halinde ayçiçeği üretiminde yüzde 40 ile 70 verim kaybı olacağını söyledi.Yorulmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Edirne'deki ayçiçeği ve pirinç üreticilerinin kuraklık nedeniyle büyük sıkıntılar çektiğini belirterek, ''Baraj ve göl sularımız her geçen gün daha fazla azalıyor. Tunca Nehri kurumak üzere, nehirlerimizin debisi çok fazla azaldı'' dedi.
Edirne'nin Türkiye'nin yüzde 50 oranında çeltik üretimini karşıladığını bildiren Yorulmaz, ilin yüzde 90'ının su ihtiyacını nehirlerden sağladığını kaydetti.Çakmak ve Hamzadere barajlarının bir an önce yapılması gerektiğini ifade eden Yorulmaz, ''İlimizde üç nehir var. Eğer bu suların kıymetini bilmezsek, ileride çok daha büyük sıkıntılar yaşarız'' diye konuştu.
Çiftçinin yağmur beklentisi içinde olduğunu anlatan Yorulmaz, özellikle ayçiçeği ürününün yağışa ihtiyacı olduğunu, ekilen ürünlerden verimin alınması için daha çok yağmura gereksinim olduğunu söyledi.
Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı Şerif Baykut ise kuraklık nedeniyle Tekirdağlı ayçiçeği üreticilerin önemli ürün kaybına uğrayacağını bildirdi.Ekilen ilk ayçiçeği ürününün gelişmesinin hiç de iyi olmadığını dile getiren Baykut, geç ekilen ürünün 5-10 gün içinde yağmur yağmaması durumunda kuraklıktan etkileneceğini söyledi.
Buğday ürününün nispeten verimli geçmesinin çiftçi için bir teselli kaynağı olduğuna işaret eden Baykut, şöyle dedi:''Küresel ısınmanın sebep olduğu kuraklık nedeniyle Tekirdağlı ayçiçeği üreticisi önemli ürün kaybına uğrayacak. Bu yıl maalesef ayçiçeği kuraklıktan önemli oranda etkilendi. Çiftçi buğday ürününü kıl payı kurtardı.''
Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Necmi Koyuncu da ayçiçeği ürününün durumunun her geçen gün kötüye gittiğini, bölgedeki ayçiçeği kayıplarının yüzde 50 civarında olduğunu kaydetti.Koyuncu, Kayalı ve Armağan barajlarında da su seviyesinin her geçen gün azaldığını, bu yıl çiftçinin kuraklık nedeniyle büyük sıkıntı çektiğini söyledi.
-''ÇELTİK ZARAR GÖREBİLİR''
İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu üyesi Dr. Gürsel Şimşek de ağustos ayı sonuna kadar çeltiğe su vermeleri gerektiğini, kuraklık devam ettiği takdirde çeltiğin zarar görebileceğini söyledi.
Şimşek, Kadıköy, Altınyazı ve Sultanköy barajında suyun azaldığına dikkat çekti.Kuraklık nedeniyle Meriç ile Tunca nehirlerinin debileri de düştü.Meriç Nehri'nin geçen yıl temmuz ayında saniyede 99,1 metreküp olan debisi 56,8 metrekübe, Tunca Nehri'nin debisi ise 14,3 metreküpten 4,9 metrekübe geriledi.
-İZMİR, MANİSA VE UŞAK
İzmir, Manisa ve Uşak Ziraat Odaları, mevsim normallerinin üstündeki hava sıcaklığı ve susuzluk nedeniyle tarım ürünlerinin rekoltesinde yüzde 20-25 düşüş beklediklerini açıkladı.
İzmir Ziraat Odası Başkanı Sedat Köse, AA muhabirine, aşırı sıcak hava ve susuzluk nedeniyle buğday ve arpada ciddi üretim kaybı yaşadıklarını kaydetti.Barajlardaki doluluk oranının düşmesi ve yağışların azalması nedeniyle, İzmir'de yer yer sulamanın yapılamadığını ve üretimin durduğunu belirten Köse, ''Tarımın ana damarı suyun olmaması nedeniyle çiftçinin beli büküldü, yeterli verimliliği alamadı. Tahılda, zeytinde ciddi çöküş söz konusu'' dedi.
Çiftçinin narenciyede de susuzluk nedeniyle verim kaybı yaşadığını, verim kaybının ilk tespitlerde yüzde 20-25 arasında olduğunu söyleyen Köse, mısırda da yeterli verimliliği alamadıklarını kaydetti. Köse, ''Çiçekçilik, seracılıkta ve yaş sebze üretiminde de sıkıntılar yaşandığını biliyoruz. Aşırı sıcak havanın uzun süre etkili olması halinde ağaçları da etkilemesi kaçınılmaz'' dedi.
Ödemiş ilçesi Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocahan da ''kuraklık'' nedeniyle kiraz, kestane ve zeytin ağaçlarının zarar gördüğünü, üretimde yüzde 20 ile 30 arasında düşüş olduğu kaydetti.
Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, Demirköprü Barajı'ndan su verilemediğini söyleyerek, ''Kuraklık nedeniyle üzüm, pamuk, mısır ve domateste bozulmalar başladı. Zeytin üretimi de aşırı sıcak hava ve susuzluktan etkileniyor'' dedi.
Sorman, rekolte düşüklüğünün su bulamayan üreticilerde yüzde 60-80 ürün kaybına neden olacağını ve tüm ürünlerde rekolte düşüklüğünün yüzde 15 ile yüzde 20 arasında olacağını ifade etti.Sarıgöl ilçesi Ziraat Odası Başkanı Ali Kaya da sıcaklığın en çok ilçedeki üzüm üreticilerini etkilediğini, rekoltede en az yüzde 25-30 kayıp beklediklerini söyledi.
Uşak Ziraat Odası Başkanı Nafız Mıdık ise arpa, buğday, nohut, haşhaş ve yem bitkileri üretiminin sıcak ve susuzluktan etkilendiğini belirtti. Mıdık, ''Geçen yıl Uşak'taki buğday verimi dekar başına 300 kilogramdı, bu yıl ise 50 ile 150 kilogram arasında oldu'' diye konuştu.
-KASTAMONU
Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde Gökırmak'ın ardından Kabalar Göleti de kurudu.Taşköprü'ye 12 kilometre mesafedeki Kabalar köyü sınırları içinde bulunan ve 1973 yılında yapılan Kabalar Göleti'nin kuruması nedeniyle binlerce balık telef oldu.
Dağlardan gelen kaynak sularıyla beslenen, mevsimin kurak geçmesi nedeniyle Kabalar Göleti'ndeki suyun tükenmesi, çiftçilikle uğraşan bölge halkını olumsuz etkiledi.-AYDIN-
Kuraklık yüzünden Aydın'da özellikle çiftçilerin Büyük Menderes Nehri'nden yeterli suyu alamamasından kaynaklanan sıkıntı sürüyor.Aydın Ovası Sulama Birliği Başkanı Necmettin Utangeç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir damla bile su kaybı olmasın diye çaba sarf ettiklerini söyledi.
Utangeç, çiftçilerin kuraklıktan zarar gördüğünü ifade etti.
-KIZILIRMAK DELTASI-
Türkiye'nin önemli sulak alanlarının başında gelen, Kızılırmak'ın Karadeniz'e döküldüğü alanın da içinde yer aldığı 56 bin hektar genişliğindeki Kızılırmak Deltası'nda yer yer kuraklık görülüyor.
İrili-ufaklı çok sayıdaki gölü, sazlık alanları, ender subasar çayırları, 12 bin hektarı bulan sulak alanları ve barındırdığı canlı türleriyle Türkiye'nin önemli doğal sistemlerinden birini oluşturan deltadaki göllerde kısmen su çekilmeleri oluyor.
Uzmanlar, kuraklığın devam etmesi halinde bugüne kadar yaklaşık 140 türün ürediği belirlenen delta eko sisteminin bundan zarar göreceğine dikkati çekiyorlar.
-BARAJLARDA DURUM-
Samsun'daki Altınkaya ile Hasan Uğurlu barajlarındaki su seviyelerinin ise mevsim normallerinin altında olduğu bildirildi.Bafra ilçesinde Kızılırmak üzerindeki 190 metre su koduna sahip Altınkaya Barajı'nda su seviyesi halen 171 metre dolayında bulunuyor.
Yaklaşık 5 milyar 600 metreküp su depolama alanına sahip baraj gölünde mevsim normallerindeki su seviyelerinin 175 metre dolayında olduğunu belirten yetkililer, elektrik üretiminde ise bir aksama olmadığını bildirdiler.
Altınkaya Barajı'nın hemen altındaki Derbent Baraj Gölü'ndeki su kodu ise yaklaşık 56.7 metre dolayında tutuluyor. Altınkaya'dan bırakılan suyla Derbent Baraj Gölü'nün su seviyesinin ayarlandığını bildiren yetkililer, göle kontrollü su bırakıldığını söylediler.
Çarşamba ilçesinde Yeşilırmak üzerinde 190 metre su koduna sahip Hasan Uğurlu Barajı'nda ise su seviyesi yaklaşık 161.8 metre dolayında bulunuyor.Mevsim normallerinde yaklaşık 170 metre olan su seviyesinde bir düşüş görüldüğünü belirten yetkililer, Hasan Uğurlu'nun hemen altındaki Suat Uğurlu Baraj Gölü'ndeki su seviyesinin de 60 metre dolayında olduğunu, seviyenin Hasan Uğurlu barajından salınan suyla kontrol altında tutulduğunu bildirdiler.
-ORDU VE AMASYA
Ordu'da vatandaşlar belediyenin astığı pankartlarla içme sularını daha dikkatli kullanmaları konusunda uyarılıyor.Amasya'da ise Temmuz 2006 rakamlarına göre, 18 baraj ve göletin 92 milyon metreküp olan su seviyesi bu yılın temmuz ayı itibariyle 67 milyon metreküpe düştü.
İl merkezine 18 kuyuyla Akdağ'dan içme suyu sağlanırken, sağlanan su miktarında ise geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 30 bir azalma görülüyor. (www.acikradyo.com.tr)
Makaleler - İklim Değişikliği
- Kategori: İklim Değişikliği
Türkiye'de kuraklık yaşamı etkiliyor
23
Tem
2009