Son yıllarda altın madencilerinin talan girişimleriyle gündeme gelen Kazdağları ve Çanakkale yöresi, termik santrallerin de kıskacı altında. Dilovası’nda, Aliağa-Foça bölgesinde, Yatağan ve Elbistan’da çarpık sanayileşme ve zehir kusan termik santraller nedeniyle yaşanan çevresel felaket görüntüleri çok yakın bir gelecekte Çanakkale ve Kazdağları’nda da yaşanabilir.
Aşağıda vereceğimiz termik santraller ve altın madenleri ile ilgili bilgilerin ardından, dünyaca ünlü Kazdağları yöresinde ve Boğaz’ın iki yanına serpilmiş şirin yerleşim birimleriyle Çanakkale’de yaşanabileceklere biz ad koymakta zorlandık. Adını siz koyun!
TERMİK SANTRALLER
1. İÇDAŞ Bekirli Termik Santrali
Biga ilçesinin Kemer ve Bekirli köylerinin, Marmaracık ve Durmuşdede mevkiine doğal gaz kombine çevrim santralı kuracak olan İÇDAŞ Elektrik ve Enerjisi Üretim ve Yatırım AŞ, 1000 MW, 1025 MW, 1694 MW büyüklüğünde olacak
2. İÇDAŞ Değirmencik Termik Santralı 400 MW
3. İÇDAŞ 1000 MW gücünde doğal gaz kombine çevrim santralı
4. Alarko Karabiga 510 Mw Gücünde (doğal gaz) santrali
5. Alarko Ezine doğal gaz yakıtlı 500 Mwe kombine çevrim santralı
6. Lapseki Kirazlıdere-2 Termik Santrali —- Filiz Kirazlıdere Elektrik Üretim AŞ
7. Karabiga Sarıkaya Enerji Karaburun Termik Santralı: Karabiga 660 MW kurulu elektriksel güç ve yaklaşık 1625 MW yakıt ısı gücüne sahip
8. Çan Termik Santralı - Çan
9. Akçansa/Enerjisa Termik Santralı- Ezine
10. Çanakkale Seramik Termik Santralı- Çan
11. Alarko Holding ve Cengiz İnşaat ortak girişim gurubu AlCen Biga 2x600 Mw ithal kömür santrali: Karabiga Alcen Enerji Santrali (1200 Mw/1250 Mw/2926 Mw), İskelesi Ve Kül Depolama Sahası. Cengiz Enerji San. Ve Tic. AŞ Alarko Karabiga Termik Santralı 1200 Mw
12. Lapseki Kirazlıdere Termik Santrali: Lapseki ilçesi sınırları içerisinde Filiz Enerji Madencilik Tarım Sanayi ve Ticaret AŞ tarafından kurulması planlanan 610 Mw / 600 MWe kurulu güçte “Kirazlıdere Termik Santrali Entegre Projesi ( Endüstriyel Atık (kül) Depolama Alanı ve İskele Projesi Dahil)” projesi.
ALTIN İŞLETMELERİ
1. Ağı Dağı Altın İşletmesi- (Alamos Gold-Çan)
2. Kirazlı Altın İşletmesi -(Alamos Gold Çanakkale Merkez)
3. Çamyurt Altın İşletmesi- (Alamos Gold-Çan)
4. Bayramiç Kuşçayırı Altın İşletmesi- Chesser Arama Mad.Ltd.Şti.
5. Lapseki Şahinli Altın İşletmesi- Chesser Arama Mad.Ltd.Şti.
6. Esan Eczacıbaşı Lapseki Şahinli Altın İşletmesi
7. Çan Halilağa Altın İşletmesi- Truva Bakır Maden İşletmeleri AŞ- Pilot Gold
DAHA SAYAMADIKLARIMIZ VAR
Yukarıda saydığımız termik santraller ve altın madenleri bu bölgede yapılacak olanların tam listesi de değil aslında. Kazdağları’nda halen ÇED aşamasında olan ya da arama ve sondaj çalışmaları sürdürülen onlarca altın madeni var. Geçtiğimiz günlerde bir işçinin ölümü, 2 işçinin yaralanması ile sonuçlanan kazanın yaşandığı Çan Kumarlı Köyü yakınlarındaki kurşun madeni de bu listeye dahil değil. Özel bir şirket tarafından işletilen kurşun madeninde geçtiğimiz yıl nisan ayında meydana gelen kazada da 2 işçi yaralanmıştı.
Yukarıdaki listeye termik santraller ve altın işletmeciliği nedeniyle zarar gören, yok olma tehlikesi bulunan binlerce yıllık antik kentler de girmedi. Biga’da İÇDAŞ şirketinin tesisleri tarafından kuşatılan Parion Antik kenti, Karabiga’da termik santrallerin yanı başındaki Priapos Antik kenti ya da altın işletmesine komşu Bayramiç yakınlarındaki Skepsis antik kenti gibi onlarca tarih ve kültür mirasımız bu işletmelerin tehdidi altında.
DİLOVASI DENEYİMİ
Bu kirletici sanayi ve maden kuruluşlarının kuşatması altındaki Çanakkale önümüzdeki günlerde önemli bir konuğu ağırlayacak. Dilovası’ndaki sanayi kuruluşlarının insan sağlığına etkileri konusunda yaptığı bilimsel çalışmalar nedeniyle AKP hükümetinin şimşeklerini üzerine çeken ve hakkında çeşitli davalar açılan Kocaeli Üniversitesi Halk Sağlığı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu 9 Şubat Pazar günü Çanakkale’de bir panelde konuşacak. Saat 14.00’de yapılacak panelin yeri belediye nikah salonu.
Özer AKDEMİR
Kaynak: izmirizmir.net / 02.04.2013