Latin Amerika ülkesi Peru’nun ev sahipliği yaptığı Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi başladı. Başkent Lima’daki konferansa katılan 190 ülkeden temsilciler, küresel ısınma sorununa yönelik ortak ve acil çözümler içeren bir ‘iklim anlaşması’ üzerinde uzlaşı arıyor.
Siyasetçiler, bilim insanları, akademisyen ve sivil toplum kuruluşlarından katılımcılar, bir an önce harekete geçilmezse geri dönüşü olmayan bir yola girileceği konusunda hemfikir: “Karbon salınımını azaltmak için fırsat pencelerinin kapanmakta olduğu hiç bu kadar net görülmemişti. Bununla birlikte ekonomi ve çevre konularında ortak fayda sağlamak bakımından birçok fırsatın varolduğu da hiçbir zaman bu denli anlaşılmamıştı.”
Bu arada toplantıların ilk gününde Amazonlar’da yaşamını sürdüren yerli topluluklar bir protesto eylemi yaptı. Dünyanın büyük ekonomileri tarafından zehirli gazların hızla atmosfere yayılmaya devam etmesinden kaynaklanan sorunların en fazla kendilerini etkilediğine dikkat çekti: “Yerli halk bu suça ortak olmamış olsa da iklim krizinde bedel ödeme konusunda ilk sırada yer alıyor ve bu ağır bedeli ödüyorlar da.”
Birleşmiş Milletler’in yayımladığı son iklim raporları küresel ısınmayı tetikleyen karbon salınımının yüzde 95’inin insan kaynaklı olduğunu ortaya koyuyor.
Dünyanın en fazla gaz salınımı yapan ülkelerinin başında Amerika Birleşik Devletleri ve Çin geliyor.
İklim zirvesinde hedeflenen ise dünyada ortalama sıcaklık artışını azami iki derecenin altında tutmak.
kaynak: euronews