Kaynak: tgrthaber, 6 Haziran 2011
Küresel iklim değişikliği sadece çevresel değil, ekonomik olarak da dünyanın birçok ülkesini tehdit ediyor. Başta ABD, Çin ve Rusya olmak üzere dünyanın büyük buğday üreticileri son 50 yılın en büyük kuraklığıyla mücadele ediyor.
Şimdi küresel çapta artan gıda fiyatları dünya gündeminin ilk sıralarını meşgul ediyor. Dünya giderek artan küresel ısınma tehlikesiyle karşı karşıya. Çin'den ABD ve Avrupa'ya kadar Kuzey Yarımküre son 50 yılın en büyük kuraklığını yaşıyor.
İklim değişikliklerinden en çok etkilenen ise buğday ihracatçıları alıyor. Amerika Birleşik Devletleri'nin tahıl deposu olarak bilinen Kansas-Oklohomo bölgesi şiddetli yağışlara teslim oldu. Tahıl ihracatı büyük oranda sekteye uğradı. ABD'yi ise Çin takip etti. Şiddetli bir kuraklığın pençesine düşen Çin'de buğday üretimi 5 milyon ton azaldı. Bu nedenle Çin hükümeti ilk kez büyük oranda buğday ithalatına yeşil ışık yaktı.
Geçen yaz Rusya'da yaşanan yangınların tarlaları kasıp kavurmasının ardından tüm buğday ihracatı da askıya alınmıştı. Moskova yönetimi, 1 Temmuz'dan itibaren tahıl ürünlerine getirilen ihracat yasağını kaldıracağını açıkladı. Ancak tehlike geçmiş değil. Artan gıda fiyatlarının gelişen ülkelerde enflasyonu vurması bekleniyor. Umutlar Güney Yarımküre'de... Ancak hasat durumu henüz belirginlik kazanmadı. Kuraklığın Arjantin ve Avustralya gibi dev ihracatçıları etkilemesi küresel gıda sistemini sarsabilir.