240 bilim insanı tarafından hazırlanan Amerikan Ulusal İklim Değerlendirmesi taslak raporu, iklim değişikliği ve aşırı hava olayları arasında açık bir bağlantı olduğunu, Obama'nın derhal harekete geçmesi gerektiğini belirtiyor. Rapora göre, Obama'nın bugüne kadar iklim değişikliği için attığı adımlar yeterli olmaktan çok uzak.
The Guardian'ın haberine göre, 2014 yılından sonrası için uzun vadeli kent, eyalet ve ülke çapında planlama yapmak için hazırlanan rapor, gelecek kuşakların yılda 25 günden daha fazla 380C üzeri sıcaklıklar yaşayacağını, şu anda bile iklim değişikliğinin bazı etkilerini hissettiğimizi vurguluyor.
Buna göre, zaman zaman yaşanan sıcaklık dalgaları, aşırı yağışlar, seller, artan kuraklık, deniz seviyelerindeki yükselme, okyanusların giderek daha asidik hale gelmesi, buzulların erimesi, iklim değişikliğinin şu anda hissedilen etkileri.
2012 yılı ABD için bilinen en sıcak ve en kuru yıl oldu. Sıcaklıklar 1895 yılından bu yana 1,50F artarken, artışın %80'i son 30 yıl içinde gerçekleşti. 1958–2010 arasında ABD'nin kuzey doğusunda aşırı yağışlarda % 74'lük bir artış gözlendi.
Yüzyılın sonuna doğru ikim değişikliği neticesinde bazı hastalıklarda belirgin bir artış olacağı, şehirlerde elektrik kesintilerinin artacağı, toplu taşımacılığın giderek aksayacağı, gıda kıtlıklarının yaşanacağı, şiddetli kasırgaların sıradanlaşacağı, kasırgaların eskisinden daha etkili olacağı belirtiliyor.
Hiçbir yer iklim değişikliğinin etkilerinden bağışık olamayacak, bazı eyaletlerde 2050'lere kadar aşırı sıcak gün sayısının 2'ye katlanacağı, buzulların erimesi sebebi ile Alaska eyaletinin önümüzdeki yıllarda olacaklardan en fazla etkilenen yer olacağı tahmin ediliyor.
Ancak ABD gibi gelişmiş bir ülkeye kıyasla diğer ülkelerin iklim değişikliğinin sonuçlarını göğüslemekte daha da zorlanacakları, iklim değişikliğine karşı mücadelenin sadece ulusal sınırlarda verilemeyeceği, uluslararası bir stratejiye ihtiyaç olduğu da vurgulanıyor.
Ulusal iklim değerlendirmesi bilimsel değil, politik bir değerlendirme. Bu sebeple yapılması gerekenler noktasında bir şey söylemiyor ama Obama yönetiminin hızla harekete geçmesi gerektiğini belirtiyor. Çevre kuruluşları, bu raporun Obama üzerinde tetikleyici bir etkisi olacağı konusunda umutlular.
Çevrecilerin umudu bizleri umutlandırsa da, Obama'nın üzerinde önemli bir etkisi olan fosil yakıt endüstrileri patronlarının etkisinin daha çok olacağı endişemizi de maalesef gidermiyor. Dünya çapında Obama'yı ve diğer ülke liderlerini harekete geçmeye zorlayacak bir kitlesel mücadelenin yükselmesi/yükseltilmesi umutlarımızı gerçek anlamda yeşertecektir.
kaynak: marksist.org