Çin medyası, ülkenin kuzey şehirlerinde son günlerde kaydedilen tehlikeli derecedeki hava kirliliğine sert tepki gösteriyor.
Hafta sonunda başkent Pekin'de hava kirliliği, Dünya Sağlık Örgütü'nün "riskli" olarak değerlendirdiği seviyenin çok üzerine çıktı.
Çin devletinin kontrolündeki Halkın Günlüğü gazetesi, "boğucu" sisli hava sorununun üzerine gidilmesi gerektiğini yazdı.
Gazetede, gelişmeyle yaşam kalitesi arasında bir denge kurulması gerektiği uyarısı yapıldı.
Global Times gazetesi ise Çin'de uzun dönemli çevre tahribatının söz konusu olduğuna dikkat çekiyor.
Geçen hafta boyunca başkent Pekin başta olmak üzere, Çin'in kuzey ve doğusundaki 30 şehirde yoğun hava kirliliği ve sis nedeniyle görüş uzaklığı 100 metreye kadar düşmüştü.
Pekin'de yapılan resmi ölçümlerde, metreküp başına 400 mikrogramdan fazla kirli zerreye rastlandı. ABD Büyükelçiliği tarafından yapılan gayrı resmi ölçümde ise kirli madde oranı 800 mikrogram olarak ölçüldü.
Dünya Sağlık Örgütü, metreküpte 100 mikrogramdan fazla kirli zerre olmasını sağlığa zararlı görüyor.
Kirli hava, solunum yolu enfeksiyonlarına, akciğer kanserine ve kalp krizine yol açabiliyor.
Çin'in resmi haber ajansı Şinhua, başkentteki hastanelere solunum şikayetleriyle gelen hasta sayısında artış olduğunu kaydetti.
Çocuklar dışarı çıkarılmıyor
Yetkililer, pazartesi itibariyle kirlilik oranının 350 mikrogram civarında düştüğünü açıklasa da, çocukların dışarı çıkmasına izin verilmiyor.
Halka da zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmaması tavsiye ediliyor.
Pekin'deki BBC muhabiri Celia Hatton, Çin'in resmi medyasında birinci gündem maddesinin, hava kirliliği dereceleri ve maske takmak gibi, alınabilecek sağlık önlemleri olduğunu söylüyor.
Sosyal medyada ise, Çin sokaklarına çıkan araç sayısının azaltılması ve kömürle çalışan elektrik santrallarının kapatılması çağrıları öne çıkıyor.
Pekin etrafındaki sanayi bölgelerinin yeniden yapılandırılmasının yıllar alabileceği vurgulanıyor.
Hava kirliliğindeki artışın sebebi olarak, rüzgarsız ve soğuk hava dalgası gösteriliyor.
Ancak China Daily gazetesinin başyazısında, şehir planlamasındaki yetersizlik ve motorlu araç kullanımıdaki artışa işaret ediliyor; "Yoğunlaşmaya daha çok dikkat edilse, yerleşim yerlerine daha çok ağaç dikilse ve araç sayısı sıkı şekilde kontrol edilse büyük şehirlerdeki hava kalitesi daha iyi olabilirdi. Bunlar, Çin'in kentleşirken alması gereken dersler." deniyor.
kaynak: BBC Türkçe / bbc.co.uk