Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nın insanların neden oldukları iklim değişikliğini değerlendirmek amacıyla oluşturduğu “Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli” (IPCC) İsveç’in başkenti Stockholm’de başladı.
Aralarında hükümet yetkilileri ve uzmanların da bulunduğu 100 ülkeden 252 delegenin katıldığı panelde, iklim değişikliğindeki son gelişmeler rapor haline getirilerek cuma günü kamuoyuna duyurulacak.
“Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli” (IPCC) Başkanı Rajendra Panchauri, İsveç Devlet Televiyonu’nda (Svt) yayımlanan söyleşisinde “dünyanın politik liderlerinin uzmanların söylediklerine kulak vermesi gerektiğini belirterek “Eğer uzmanların dünyaya ilettiklerini dinlersek daha güçlü bir şekilde harekete geçebiliriz” dedi.
Dünyada görülen ekonomik krizlerin iklim değişikliklerine karşı daha duyarlı davranılmasını ortaya koyduğunu belirten Panchuari, yöresel kirlilik ve sera gazlarının azalmasının olumlu yan etkilerini enerji güvenliğinin artması ve hastalık bakımı masraflarının azalması olarak sıraladı.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE EKONOMİK GELİŞME ARASINDA İLİŞKİ
“Tartışmalar olgular temelinde sürdürülmek zorunda” diyen IPCC Başkanı, Dünyanın bazı bölgelerinde ekonomik güçlükler olduğunu ancak iklim değişikliğine karşı yapılacak yatırımların ekonomik problemlerin çözümüne yardımcı olacağını söyledi.
Dünya Metoroloji Örgütü’nün bundan bir kaç önce yayımladığı raporda yapılan ölçümlerin 2000-2010 yıllarının en sıcak yıllar gösterdiğine işaret eden Panchuari, acele sonuçlar çıkarmadan raporda belirtilen rakamların titiz bir şekilde incelenmesi gerektiğini dile getirdi.
Panchauri, 2009 yılında Kopenhag’da yapılan konferansta Dünya liderlerinin sera gazlarının azaltılması konusunda politik bir anlaşmaya varmamalarının iklim değişikliklerine karşı mücadeleyi zorlaştırdığını belirttikten sonra şunları söyledi:
“Küresel bir anlaşmanın birçok nedenden dolayı büyük yardımı olacaktı. Ama yöresel ve ulusal olarak pek çok şey yapılabilir. Bereket versin ki, yöresel ve ulusal kurumların gerçekleştirdikleri birçok örnek var. Her düzeyde çaba göstermek gerekiyor. Küresel bir anlaşmadan yoksunuz. Umarım 2015 yılında bunu sağlarız. Ancak beklememiz gerekmiyor. Sorumlu vatandaşlar olarak yapabileceklerimizi yapmalıyız. Hükümetler, şirketler, sivil toplum ve akedemi dünyası üzerine düşeni yapmalı.”
DOĞAL AFETLER ARTTI
Panelin kamuoyuna açıklayacağı raporu hazırlayan uzmanlardan biri olan Peter Skott, son yıllarda birçok yerde sıcaklık rekorlarının kırıldığını, sellerin daha fazla görülmeye başlandığını söylerken rapordan bazı bölümler basına sızdı.
Raporda Kuzey Buz Denizi’nde buzların erimesinin hızlandığı, artan sıcaklığın orman yangınlarının artmasına yol açtığı, doğal afetlerin arttığının yer aldığı belirtiliyor. Bu yüzyılın sonuna kadar deniz suyu düzeyinin 82 cm’ye kadar yükseleceğinin de raporda yer aldığı söyleniyor.
PROTESTO GÖSTERİLERİ YAPILACAK
Panelin kamuoyuna açıklayacağı raprun içeriği tam olarak bilinmezken çevre örgütleri raporun neleri içereceğinin daha şimdiden belli olduğunu; dünyanın ısınmasının daha yüksek hızla sürdüğünü, raporda bazı bölgelerin iklim değişikliğinden olumsuz olarak etkileneceği bilgilerinin yer alacağını belirtiyor.
Çevre örgütleri panele davet edilmemelerini protesto etmek amacıyla konferas binasının önünde toplanarak “İklim Çığlığı” eylemi gerçekleştireceğini açıkladı. Politikacıların iklim değişikliklerini ciddiye almadığını berlirten çevre örgütleri 28 Eylül günü de kitlesel bir protesto gösterisi düzenleme kararı aldı.
Kaynak: Firatnews, 24 Eylül 2013