Kuraklık tartışmasıyla ilgili Ziraat Mühendisi Çalış, önümüzdeki15 günlük yağışın önemine dikkat çekti; iklimbilimci Prof. Dr. Türkeş ve Meteoroloji Mühendisi Erduran, kuraklığın geçici değil kalıcı olduğunu vurguladı.
Meteoroloji Mühendisleri Odası'nın verilerine göre, yağışlar 2013 yılında Ege hariç tüm bölgelerde en az yüzde 10 azaldı. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresinden (İSKİ) verilerine göre ise İstanbul'a su sağlayan 10 barajın toplam doluluk oranı, geçen yılın aynı dönemine göre yarı yarıya azalarak yüzde 34'e indi.
bianet'e konuşan Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil Çalış, tohumların toprak altında kaldığını belirterek önümüzdeki 15 günde yağış olmazsa hububatın çıkamayacağını belirtti.
Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) 5. Değerlendirme Raporu yazarlarından iklimbilimci Prof. Dr. Murat Türkeş, küresel ölçekte yapılan tüm çalışmalarda iyimser olanlar dahil Türkiye'nin önümüzdeki yıllarda yağış azlığı ve kuraklık yaşayacağını ortaya koyduğunu hatırlattı.
Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Sıtkı Erduran, iklim değişikliği ile birlikte artan kuraklığa karşı geçici değil kalıcı çözümler alınması gerektiğini söyledi.
Çalış: Tarımsal kuraklık bıçak sırtında
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Çalış, Konya’da 700-800 bin hektarlık alandaki hububat tohumunun sulama olan yerlerde çıkışının sağlandığını, olmayan yerlerde tohumların bir kısmının toprak altında kaldığını anlatıyor.
"Bir kısmı da filizlendi ama gelişimini sağlayamadı. Çıkış sağlayamayanların zarar görmesi muhtemel. Önümüzdeki 15,20 günde yağışlar olursa bu zararı minimuma çekebiliriz.
Konya havzasında dört aylık (eylül,ekim, kasım, aralık) son 30 yılın yıllık yağış ortalaması 122 mm. 2012'de yağış 156 mm 2013'te ise 49,6 mm. Yüzde 70'lik azalma var. Yani meterolojik kuraklık var. Her yıl yeraltı sularında 1,5 metrelik çekilme jeolojik kuraklığa neden oluyor. Tarımsal kuraklık şu anda söz konusu değil ama bıçak sırtında. Önümüzdeki günlerde yağış alamazsak tarımsal kuraklık da kendini gösterecek. Yeterli mahsül alınamazsa da buğdayda fiyat artışı yaşanacak."
Türkeş: Gelecekte kuraklık artacak
İklimbilimci Prof. Dr. Murat Türkeş, iklimin yıllara göre değişkenlik göstermesinin yanı sıra bu yıl kış kuraklığı da eklenince de batı ve güney bölgeleri ile Konya Kapalı havzasını, tahıl ambarını kapsayan İç Anadolu'da kuraklaşma eğilimi görüldüğüne ve küresel ıklim değişikliği etkisine dikkat çekiyor.
"İlkbaharda da yağış artmazsa ki artmayacak gibi duruyor. Yazın bu meteorolojik kuraklık tarımsal ve hidrolojik kuraklığa dönüşecek. Bu kuraklıkta küresel iklim değişikliğinin de etkisi var. Son 30 yılda kar yağışındaki gün sayısı ve yerde kalma süresinde azalma var. Bu yıl da öyle oldu. İklim değişikliği nedeniyle yüzey sıcaklığı arttığından kar yeryüzüne düşemiyor. İPCC raporu da dahil diğer iyimser senaryolar ve Boğaziçi Üniversitesi İklim ekibi ile yaptığımız öngörü çalışmalarına göre gelecekte Türkiye'de kuraklık olaylarının sıklığı ve şiddetinin artması bekleniyor. Bu genel kuraklaşma eğilimi İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu'nun yarı kurak bölgelerinde yanlış arazi kullanımıyla birlikte çölleşme de yaratabilir."
Su baskısı varTürkiye'de toplam yıllık kullanılabilir yüzey ve yer altı suyu 112 milyar metreküp. Toplam kullanılan su miktarı ise 44 milyar metreküp. Bu miktarın yaklaşık yüzde 73'ü sulamada, yüzde 16'sı hanelerde ve yüzde 11'i ise sanayide kullanılıyor. Kişi başına düşen su miktarı 1500 metreküp. Bu miktar Türkiye'yi su baskısı/eksikliği olan ülkeler kategorisine sokuyor. Su potansiyelindeki azalma 2050'ye kadar Akdeniz havzalarında yüzde 37'lere, Konya havzasında yüzde 70'lere ve Fırat ve Dicle havzalarında ise yüzde 10'lara kadar ulaşabilir. * Kaynak: MMO |
Erduran: Kalıcı çözümler üretilmeli
Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Erduran, kuraklıkla mücadelede kaynakların ve tasarruflu kullanımı, tasarruf sağlayan sulama tekniklerinin tercih edilmesi, ürün desenleirnin iklim değişikliğine göre planlanmasının önemi üzerinde duruyor.
"Her zaman kurak evreler vardır ancak iklim değişimi ile birlikte bu evreler çakıştığında daha tehlikeli bir hal alıyor. Asıl sıkıntıyı da tarımsal kuraklık yaratacak.
"Sıcaklığa ve kuraklığa dayanıklı ağaçların bulunduğu orman alanları artırılmalı. Yenilenebilir enerji kaynaklarına ağırlık verilmeli." (NV)
* İl ve bölgedeki yağış oranları Meteoroloji Mühendisleri Odası'nın verileridir.
Kaynak: Bianet