BM'ye bağlı Dünya Sağlık Örgütü (WHO) iklim değişikliklerinin 2030 yılından itibaren her yıl 250 bin kişinin ölümüne yol açabileceği uyarısında bulundu. WHO, küresel ısınmanın sağlık üzerindeki risklerini azaltmak için daha kararlı bir eyleme çağırdı.
İsviçre'nin Cenevre kentinde 300'ü aşkın uzmanın katıldığı üç günlük konferansta konuşan WHO Genel Müdiresi Margaret Chan, "Kanıtlar tartışmasızdır: İklim değişikliği insan sağlığını tehdit ediyor" dedi.
Mevcut durumda zaten onbinlerce kişinin ölümünün iklim değişikliği ile bağlantılı olduğu belirtiliyor. Su baskınları, aşırı sıcak dalgaları, su kaynaklarının tahrip olması ve ziraat üzerindeki etkileri gibi uç olaylar nedeniyle bu ölümlerin yaşandığı kaydediliyor.
BM ajansı WHO'ya öre iklim değişikliği 2030 ile 2050 arasında her yıl 250 bin dolayında kişinin ölümüne yol açabilir. Bunlardan yaşları ileri olan 38 bin kişinin aşırı sıcaklar nedeniyle, 48 bin kişinin ishal nedeniyle, 60 bininin sıtma nedeniyle ve 95 bin çocuğun ise kötü beslenme nedeniyle hayatını kaybedeceği tahmin ediliyor.
Kuraklık ve su baskınlarındaki sıklığın en kırılgan toplulukların sağlığı üzerinde de sonuçları olacağını belirten WHO, iklim değişikliğinin 2030 yılına kadar sağlığa doğrudan maliyetinin 2 ile 4 milyar dolar olacağını tahmin etti.
Eyleme çağıran WHO Kamu Sağlığı ve Çevre Müdiresi Dr. Maria Neira, "Eğer hükümetler harekete geçerse sağlık üzerindeki etkileri elle tutulur sonuçlar verecek. Hava kirliliği mevcut durumda yılda 7 milyon kişinin erken ölümüne yol açıyor" dedi.
Hükümetler arası İklim Grubu (GIEC) yazarlarından profesör Alistair Woodward, eğer hükümetler sera kazı salınımlarını azaltmayı başarırlarsa yılda 2 milyon kişinin hayatını kurtarılmasının mümkün olduğunu söyledi. Woodward, dünyanın bu yüzyılın sonunda iki değil, dört derece daha fazla ısınmaya doğru gittiğini de sözlerine ekledi.
GIEC raporlarına katkıda bulunan diğer bir bilim insanı Diarmid Campbell-Lendrum, artan bulaşıcı hastalıkların ciddi bir tehdit olduğunu söyledi.
Cenevre - ANF