23 Eylül’de New York’ta iklim gündemli toplanacak dünya liderlerine iklim değişikliği için acil eylem planını hayata geçirin diyen milyonlarca insan sokakta olacak.
23 Eylül’de dünya liderleri NewYork’ta yapılacak BM İklim Zirvesi’nde buluşacak. Bu zirve ile eş zamanlı olarak, 350.org'un çağrısı ve pek çok organizasyon, kuruluş ve hareketin de katılımıyla, dünya liderlerine iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerini önleyecek kararları almaları, gereken mesajı vermek ve baskı yapmak için, başta NY olmak üzere tüm dünyada bugüne kadar yapılmış en büyük iklim eylemi yapılacak.
Dünyanın dört bir yanında devam eden savaşların ve hastalıkların yanı sıra, insan medeniyetini ve tüm gezegeni tehdit eden en yakın ve en ciddi tehlike olan iklim değişikliği ile artık gerçekten yüzyüzeyiz. İklim değişikliğini artık inkâr edemeyiz. Bu, daha fazla kuraklık, sıcaklık dalgaları, gıda ve su kaynaklarının azalması ve azalan kaynaklar yüzünden artan çatışma riski demek. Bu etkilerden hiç kimse kaçamayacak.
Türkiye'de de Küresel Eylem Grubu ve 350.org'un çağrısıyla bu uluslararası eylem günün bir parçası olarak toplantılar ve eylem yapılacak. Bu konuyla ilgili bugün 11:30'da Cezayir Restoran'da bir basın toplantısı yapıldı. Moderatörlüğünü Pelin Cengiz'in yaptığı toplantının konuşmacıları Ömer Madra (Açık Radyo), Nuran Yüce (Küresel Eylem Grubu) ve Mahir Ilgaz (350.org) idi.
23 Eylül'de New York'ta yapılacak olan iklim zirvesinin detaylarını konuşmak üzere burada bulunduklarını söyleyerek basın toplantısının açılışını yapan Pelin Cengiz, aynı zamanda tüm dünyada eş zamanlı olarak New York'taki zirveye karşı olarak eylemler ve gösteriler yapılacağını duyurarak sözü Ömer Madra'ya verdi.
İnsanlık tarhinin en ciddi krizlerinden birinin içinde bulunduğumuza vurgu yapan Madra, bu yok oluş sürecinde özellikle basının yeteri kadar bu konuyu gündemine almadığını dile getirdi. Günümüzde savaşlar, açlık gibi sorunlar karşısında pek de etkili çözümler bulamayan BM'nin, her zamankinden farklı olarak bağlayıcılığı bulunan bir antlaşma yapmak üzere hükümetleri iklim değişikliğini konuşmak üzere çağırdığını hatırlattı. BM'nin önceki buluşmalarından gerekli sonuçların çıkmadığını gören kitlelerl ise 20-21 Eylül günlerinde tarihin en büyük eylemlerini gerçekleştireceğini ekledi.
Sık sık gelecek nesillere teslim edeceğimiz dünyada iklim değişikliğine karşı hareket geçmek gerektiğinin söylenegeldiğini hatırlatan Mahir Ilgaz, artık günümüzde kendimiz için eylemlerde bulunmamız gerektiğini, küresel iklim değişikliğinin bugün hayatlarımızı doğrudan etkilediğini ifade etti. Küresel ısınmayı hızlandıran fosil yakıt kullanımının bir an önce son bulması gerektiğini söyleyen Ilgaz, halklardan bir baskı gelmedikçe, BM'in yaptığı buluşmaların sonuçlarının bugüne kadar parlak olmadığını hatırlattı. Tüm dünyada yapılacak eylemlerin önce kendi hükümetlerine baskı yaratmak ve "harekete geçin" demek amacı taşıdığını dile getirdi.
Küresel iklim değişikliğinin etkilerinin bir toplantıya sığmayacağını söylerek söze başlayan KEG aktivisti Nuran Yüce, yalnızca kuraklık konusunda Brezilya, ABD, Çin, Pakistan, Fas ve daha bir çok ülküde büyük sorunlar yaşandığını vurguladı. Bugüne kadar 19 kez iklim zirvesi gerçekleştiğini ancak hatırı sayılır herhangi bir anlaşmanın ortaya çıkmadığını dile getirdi. Türkiye'de çevreci olduğunu iddia eden hükümetin döneminde sera gazı salınımlarının daha da arttığını söyleyen Yüce, yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili ciddi bir proje olmadığını da ekledi. Yüce, 20-21 Eylül'de Tütün Deposu'nda taleplerinin ve alınması gereken önlemlerin duyurulacağı bir karşı iklim zirvesi gerçekleştireceklerini ve 20 Eylül günü 17:00'de büyük bir yürüyüş yapacaklarını açıkladı. "Eğer iklim değişimini durduramazsak, bugün yaşadıklarımız yaşayacaklarımızın fragmanı bile olamaz" diyen Yüce, başka bir dünya için neyi değiştirmemiz gerekiyorsa onu değiştireceği diyere herkesi bu eylemlere katılmaya çağırdı.
İmzacılar: Açık Radyo, Velotopya, Yeşil Düşünce Derneği, Su Hakkı Kampanyası, Yeryüzü Derneği, Antikapitalist Öğrenciler, KADOS (Kadıköyü Bilim, Kültür ve Sanat Dostları Derneği), Fikir Sahibi Damaklar, Kafkasya Forumu, Caferağa Dayanışması, GOLA Kültür Sanat ve Ekoloji Derneği, Helsinki Yurttaşlar Derneği