Kaynak: ntvmsnbc, 29 Nisan 2011
Nükleer enerjiye geçiş için hazırlık yapan hükümet, referandumu göze almış durumda. Ancak yapılan araştırmaya göre referandumun sonucu nükleer aleyhine çıkabilir.
Japonya'daki Fukuşima felaketinden sonra gözler Türkiye'deki nükleer santral çalışmalarına döndü. Hükümet, muhalefet ve sivil toplum örgütlerine rağmen kararlı görünüyor. Peki ama vatandaş ne istiyor. Bugün 'Nükleer Santrala Evet mi? Hayır mı' referandumu yapılsa ne çıkar? Cevap şöyle: Yüzde 64 oranında 'nükleere hayır'.
Seçim tahminlerinde başarılı kamuoyu araştırma şirketi olarak ünlenen, A&G Araştırma Şirketi Başkanı Adil Gür'ün, çevreci örgüt Greenpeace adına yaptığı araştırma, Nükleer enerji aleyhine çıktı. Araştırma iki hafta önce Türkiye'nin 34 il, 137 mahalle ve köyünde yapıldı. 2 bin 469 kişiyle yüz yüze görüşme yapıldı. Sorular, cinsiyet, eğitim durumu, gelir düzeyi ve hatta seçimlerde hangi partiye oy verileceği göz önüne alınarak soruldu. Ortaya 'nükleer farkındalık' ile ilgili oldukça kapsamlı bir araştırma çıktı.
TÜPGAZ BENZETMESİ İKNA ETMEMİŞ Hürriyet Gazetesi Yazarı Gila Benmayor araştırmayı köşesine taşıdı:
- Halkın yüzde 93.4'ü Fukuşima'dan haberdar.
- Ancak Çernobil'i bilenlerin oranı yüzde 56'da kalıyor.
- Başbakan Erdoğan'ın nükleer santral tehlikesini 'tüp gaz patlaması' benzetmesine halkın yüzde 54.7'si katılmıyor.
MERSİN VE SİNOP 'KESİNLİKLE' KARŞI
- Rusların yapacağı santrala Japonların santralından 'daha güvenli' diye bakanların oranı yüzde 57.7. Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın 'daha güvenli bir santral yapacağız' sözleri çoğunluğu ikna etmemiş.
- Bugün nükleer santrallarla ilgili bir referandum yapılırsa sandıktan yüzde 64 oranında 'hayır' çıkacak.
- 'Hayır'lar doğal olarak Mersin ve Sinop'ta daha yüksek.
- Mersinlilerin yüzde 70'i, Sinopluların yüzde 76'sı nükleer santrala karşı. - Gençler ve üniversite mezunları arasında 'hayır' oranları daha yüksek.
AK PARTİ'Lİ SEÇMENİN YÜZDE 41'İ HAYIRCI
- 'Hayırcı' kadınların oranı (yüzde 67.5) 'hayırcı' erkeklere (yüzde 60.6) göre daha yüksek.
- 'Hayırcı' oranlarının seçmenlere göre dağılımı ise şöyle: AK Parti'ye oy vereceklerin yüzde 41.5'i, CHP'ye oy vereceklerin yüzde 86.2'si, MHP'lilerin yüzde 77.6'sı, BDP'lilerin ise yüzde 73'ü 'hayırcı' .
- Halkın yüzde 86.4'ü nükleer santrala yakın bir yerde oturmak istemiyor.
- Yüzde 52.9'u nükleer teknolojiye hazır olmadığımızı düşünüyor.
SADECE 6.6 YARARLI BULUYOR
- Sadece yüzde 6.6 nükleer santralın Türkiye'nin gelişimine katkı yapacağını düşünüyor.
- Kaza durumunda bilgilendirme konusunda güvenilir kurumlar arasında başı yüzde 76 ile medya çekiyor.
- Sivil toplum kuruluşlarına güven yüzde 67 iken, devlet, hükümet, valilik gibi kurumlara güven yüzde 58.3.
YÜZDE 84 TEMİZ ENERJİ İSTİYOR
Bu arada A&G'nin 'Elektrik için hangi enerji kaynağına yönelmeliyiz' sorusuna verilen cevaplar beni oldukça sevindirdi. Halkın yüzde 84'ü 'riske girmeyelim' diyor ve temiz enerjiye yönelmemizi istiyor. Temiz enerji derken yüzde 66.8'ı güneş enerjisi, yüzde 66.4'ü rüzgar enerjisi, yüzde 27.5'i doğal gaz, yüzde 23.2'si ile hidroelektrik enerjiye işaret ediyor.