Büyükeceli beldesinde yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili işadamlarına yönelik 19 Ocak’ta düzenlenen bilgilendirme toplantısına, nükleer karşıtlarının tepkisi damgasını vurdu.
Bilgilendirme toplantısına nükleer karşıtları alınmayınca, bina önünde eylem yapıldı. Akkuyu`da yapılacak olan nükleer santralle ilgili olarak Rus firması NGS, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası`nda (MTSO) Mersin iş dünyasına yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlemek istedi. Emniyet tarafından MTSO önünde çevik kuvvet ekipleri barikat oluşturarak nükleer karşıtlarının toplantıya girmesine engel oldular. Güvenlik güçleri ile tartışan eylemciler; böyle bir konunun kamuoyuna açık tutulması gerektiğini dile getirerek, uzun süre içeriye girmeye çalıştılar. Sloganlar atarak salona alınmamalarını protesto eden nükleer karşıtları, binanın giriş kapısı önüne de siyah çelenk bıraktılar.
MTSO önünde yapılan basın açıklamasında Nükleer santrallerin insan sağlığına verdiği zararları gizlemek için göstermelik toplantılar yapıldığını öne süren NKP üyesi Recep Kara, "Ülkemizde nükleer santrallerinin kurulum gerekçesi teknik bir zorunluluk değildir, siyasi bir dayatmadır. Akkuyu Nükleer Santral Projesi hukuksuz, antidemokratik, ülkemizde enerji problemini çözemeyecek, bölgemizin tarımına ve turizmine çok büyük zararlar verecek, sağlığımızı bozacak ranta dayalı bir projedir"dedi. Bu sırada içeriye giren bir grup nükleer karşıtı ise içeride, toplantının başında Mersin halkını çok yakından ilgilendiren böyle bir toplantının halka açık yapılması gerektiğini, ancak salonda halktan hiç kimsenin bulunmadığını ifade ederek, durumu protesto ettiler.
İşadamlarının da fazla rağbet etmediği bilgilendirme toplantında NGS A.Ş’nin yetkilileri, iş dünyasına yönelik bu tür toplantılarda, nükleer santrallerde güvenlik ve sonuçlarına ilişkin bilgilerin aktarılacağı, yapılacak santralin tüm uluslararası standarlarda kabul gördüğünü ifade ettiler. Akkuyu’da yapılacak santralde radrasyonun yayılmasını engelleyecek koruma kaplarından iki tane olacağını, depreme, sele hatta uçak düşmesine dayanıklı, tüm teknolojik yeniliklerin gözetilerek santralin yapılacağı söylendi. Bu söylemler Fukuşima öncesinde Bakan Taner Yıldız’ın Japonya’nın nükleer teknolojisini yere göğe sığdıramadığı söylemleri hatırlatıyor. Ayrıca toplantıda “Akkuyu stratejik olarak doğru nokta” olarak ifade edilirken, buna uygun ÇED raporunun da hazırlanacağının ifade edilmesi tam “minareyi çal, kılıfını hazırlar” durumu.