Sanayi Devrimiʼnden beridir dünya üzerindeki ortalama sıcaklık 0.80C artmıştır. Bu çok fazla gözükmese de sonuçları çok büyüktür. Kutup bölgelerindeki kalıcı buzullar her geçen yıl küçülmektedir. Sıra dışı iklim olayları ve siklonlar artmıştır. İklim değişikliği hali hazırda ekosisteme zarar vermekte ve milyonlarca insanın hayatını tehdit etmekte ama bu sadece bir başlangıç.
Sorun geçmişteki hiçbir doğa olayı ile karşılaştırılamayacak düzeyde. Ancak sorunun çözümü bizlerin elinde. Çünkü sebep olan, atmosfere olması gerekenin çok üzerinde karbon dioksit (CO2) ve sera etkisi yapan gazların salımıdır.
[1] Güneş ışınları dünyanın yüzeyini ısıtır.
[2] Dünya bu ışınları ısı olarak yansıtır, bir kısmı uzaya geri kaçar.
[3] Sera gazları bu ışınların bir kısmının dünyada kalmasını sağlar. Ancak insanlık bu doğal dengeyi bozuyor.
Karbondioksit A.Ş.
[1] Petrol en çok kullanılan enerji kaynağı ancak aynı zamanda CO2ʼnin de temel sebebi. Fosil yakıtlar kaynaklı salımların %40ʼı petrol sebepli. Petrol hemen hemen bütün motorlu taşıtlarda ve hava ulaşımında ve de pek çok ısıtma sisteminde ve elektrik santralinde yakıt olarak kullanılıyor.
[2] Kömür de hemen hemen petrol kadar suçlu, hatta yakında bir numaralı iklim katili haline gelecek. Kömür kaynaklı elektrik üretimi çok büyük miktarlarda CO2 salımına sebep oluyor. Linyit ise kömürden de kirli. Ancak kömür ve linyit rezervleri daha yüzlerce yıla yetecek kadar çok ve kontrolsüz kullanımı iklim için korkunç bir felaketle sonuçlanabilir.
[3] Doğal gaz fosil yakıtlar arasında en temiz olanı olarak kabul ediliyor ve kombine ısı ve elektrik çevrimli santrallerde verimli şekilde kullanılabiliyor. Ancak yine de her kilovat saat başına linyitin yarısı kadar CO2 salıyor.
[4] Yağmur ormanlarının tahribatı CO2 salımlarının 1/5ʼinden sorumlu. Ormansızlaştırma oldukça tehlikeli çünkü Amazon gibi bölgesel iklim sistemlerinin çökmesine sebep olabilir.
[5] Metan, azot protoksit ve endüstriyel gazlar da önemli derecede sera gazı etkisi yapan gazlardır. Metanın temel sebebi hayvancılık, tarım ve ormansızlaştırmadır ayrıca buzul erimeleri sonucunda da büyük ölçüde açığa çıkacaktır. Endüstriyel tarım azot proksitin temel kaynağıdır. Buzdolapları, klima ve bazı kimyasal işlemlerde kullanılan endüstriyel gazlar da atmosferi kirletmektedir.
Temiz Enerji
Türkiye ve dünyadaki salımların büyük bir kısmı yürütülen enerji politikaları kaynaklıdır. Temiz enerjilere ve enerjinin akılcı kullanımına geçmediğimiz sürece de iklim değişikliği ile mücadelede başarısız olacağız. Ancak günümüzde yenilenebilir enerji kaynakları kirli ve eski nükleer ve fosil yakıtlara dayalı enerji endüstrisiyle mücadele etmek zorundadır. Nükleer ve kömüre tanınan teşviklerin yenilenebilir enerjilere kaydırılması için de siyasi destek şart.
Yerelleştirilmiş bir enerji geleceği
Burada da gösterildiği üzere varolan teknolojilerle, yerelleştirilmiş ve verimli bir sistemle düşük karbon kentleri oluşturabiliriz .
1.Fotovoltaikler apartman ve ofislerde dekoratif elementler olarak kullanılabilirler. Fotovoltaiklerin kullanımı arttıkça gelişecek olan dizaynlar mimarların da daha yaygın kullanımını sağlayacak.
2.Eski binalarda yapılacak yenileme çalışmalarıyla %80 oranında enerji tasarrufu sağlanabilir- daha iyi ısı yalıtımı, yalıtılmış pencereler ve modern havalandırma sistemleri.
3.Güneş ısı kolektörleri hem kendi ihtiyacınızı hem de komşuların ihtiyaçlarını karşılayabilir.
4.Verimli termal güç istasyonları (ısı pompası vb.) değişik boyutlarda apartman ve evlerin bodrum katlarına yerleştirilerek dağıtımda kaybolmadan ısı ve güç üretebilir.
5.Temiz elektrik şehir dışından gelecek. Açık deniz rüzgar çiftlikleri ve çöllerde kurulacak güneş enerjisi istasyonları çok büyük potansiyel taşıyor.
Eğer Önlem Almazsak
[1] Seller inanılmaz seviyede artacak. Büyük fırtınalar ve yağmurlar sıklaşacak.
[2] Kalıcı buzullar artan bir hızla erimeye devam ediyor. Bu dünyanın büyük bir kısmında nehirlerin kuruması ve su kaynaklarının tükenmesi anlamına geliyor.
[3] Deniz seviyelerindeki yükselme bir kaç metreye ulaştığında Londra, Şangay, Tokyo, New York gibi pek çok şehri tehdit edecek.
[4] Kuraklık şimdiden pek çok bölgeyi tehdit ediyor. Özellikle fakir ülkelerde yaşayan milyonlar kıtlıkla mücadele etmek zorunda kalacak.
[5] Türlerin nesli tükenecek.