Küresel Eylem Grubu

İKLİMİ DEĞİL, SİSTEMİ DEĞİŞTİR!

Haber - Yorum

Japonya'da Nükleer Felaket

Kaynak: TGRT HABER, 4 Nisan 2011

Japonya dünya çapında günlüğü 6 bin dolara nükleer kamikaze arıyor. Nükleer kamikazeler, 11 Mart'taki depremin ardından radyasyon yaymaya başlayan Fukuşima Nükleer santralindeki sızıntıyı durdurmaya çalışacak.

Devamını oku: Japonya'da Nükleer Felaket

İSTANBUL “350” İKLİM HAREKETİ SEMİNERLERİ 2010

 

İSTANBUL “350” İKLİM HAREKETİ SEMİNERLERİ 2010

 

İklim krizi konusundaki çözümleri – bilimin ve adaletin dayattığı çözümleri- dünya çapında birleştirmeyi hedefleyen bir kampanya ‘350’ kampanyası. Bilim insanları ve iklim uzmanları gibi bizler de , artık atmosferdeki karbondioksit miktarının güvenli üst sınırının milyonda 350 parçacık olması gerektiğini ve bunu sağlamak için vakit kaybetmeden harekete geçilmesi gerektiğini söylüyoruz.

Devamını oku: İSTANBUL “350” İKLİM HAREKETİ SEMİNERLERİ 2010

Kadına bir darbe de iklim değişikliğinden

Daha çok tarımsal alanda çalışan ve gelir getiren işlere erişimi daha az olan kadınlar, iklim değişikliğinden en çok etkilenecek grubu oluşturuyor

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’nun (UNFPA) iklim değişikliğinin ele alındığı 2009 raporunda, sürecin kadınlar üzerinde daha fazla etkili olacağı vurgulandı. Bunun temelinde kadınların tarımsal işgücünün çoğunluğunu oluşturması ve gelir getirici fırsatlara daha az erişmele-rinin rol oynadığı belirtilerek, tartışmalarda, beşeri ve toplumsal cinsiyet boyutlarının da dikkate alınması gerektiği belirtildi. Kadınların ev idare ettiği ve aile üyelerinin bakımı sorumluluğunu aldığı hatırlatılan raporda, bu durumun hareket kabiliyetlerini sınırladığı ve aniden baş gösteren havaya bağlı felaketler karşısında savunmasızlıklarını arttırdığı kaydedildi. Raporda, şu görüşlere yer verildi: “Kadınların gelişmekte olan ülkelerde gıda üretimindeki önemli rolleri dikkate alındığında toplumsal cinsiyet, çiftçilik ve iklim değişikliği arasındaki yakın ilintinin, mevcut halinden daha fazla analizi gerektirdiği ortadadır. Daha fazla yoksulluk yaşamaları, yaşamları üzerinde daha az iktidara sahip olmaları, ekonomik üretkenliklerinin daha az tanınır olması ve üreme, çocuk yetiştirme alanlarında taşıdıkları oransız yük sonucu, kadınlar iklim değişikliği-ne bağlı ek güçlüklerle karşı karşıya kalıyor.”

Devamını oku: Kadına bir darbe de iklim değişikliğinden

Kilimanjaro’nun Karları eriyor

Dünyanın en güzel manzaralarından birine sahip Kilimanjaro Dağı’nın buzları, küresel ısınmaya bağlı olarak 20 yıl içinde erimiş olacak. Araştırmacıların bu tahmini, yapılan son sondaj çalışmalarına dayanıyor

Son 100 yılda, Afrika’nın, deniz seviyesinden yaklaşık altı bin metre yükseklikteki bu en yüksek zirvesindeki buzların yüzde 85’inden fazlasının eridiği belirtiliyor.
Öte yandan, yine küresel ısınmaya bağlı olarak, Environmental Justice Foundation’ın (Çevresel Adalet Kuruluşu) hazırladığı yeni rapor, gelecek 40 yılda 150 milyon kişinin yurtlarından göç etmek zorunda kalacağını gösteriyor.
Kuruluşun tahminine göre, sadece 2008’de, 20 milyon kişi, iklim bağlantılı doğal afetler yüzünden göç etmek zorunda kaldı.
Kuruluş, 500 ila 600 milyon kişinin, yani dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 10’unun zorunlu yer değiştirme riski altında olduğunu öne sürdü.(GUARDIAN/TELEGRAPH)

27 firma rüzgar lisansı bekliyor

Rüzgar enerji potansiyeli bakımından Türkiye'nin en verimli bölgelerinden biri olan Hatay'da, 27 firmanın 'rüzgar' lisansı almak için beklediği bildirildi.

TEDAŞ İl Müdürü İlhan Karabulut, yaptığı açıklamada, elektrik tüketimi bakımından 8'inci sırada yer alan Hatay'da hizmet veren 2 rüzgar enerji santralinin yanı sıra 7 firmanın daha, kısa süre içerisinde kurulması için çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Hatay'da sanayinin her geçen gün geliştiğini, buna bağlı olarak da elektrik tüketiminin giderek arttığını ifade eden Karabulut, kentte yıllık ortalama 4 milyar 595 kilovat saat elektrik tüketiminin bulunduğunu kaydetti.

Elektrik tüketimi bakımından İstanbul, İzmir, Kocaeli, Ankara, Bursa, Antalya ve Tekirdağ gibi illeri takip eden Hatay'ın kendi tükettiği elektriğin sadece 5'de birini üretebildiğinin altını çizen Karabulut, şöyle devam etti:

''Kentimiz, rüzgar potansiyeli bakımından çok önemli bir konumda yer alıyor. Rüzgar nimetinin değerlendirerek bir an önce üretime geçilmesi lazım. Bu sayede 5 yıl gibi kısa bir sürede, mevcut rüzgar santrali tesislerinin sayısını arttırarak kendi tükettiğimiz elektrikten fazlasını üretebilir duruma gelebiliriz. Şuan ilimizde Samandağ-Yayladağı ilçeleri arası ile Belen'de olmak üzere iki rüzgar enerji santrali faaliyet gösteriyor. Bu santrallerde yıllık ortalama 200 milyon kilovat saat elektrik üretiliyor. Ancak kentimizde lisans alan ve henüz kurulma çalışmalarına yeni başlanacak olan 7 firma daha var. Bunların yanı sıra Enerji Piyasası Düzenleme Kuruluna (EPDK) başvuru yapan 27 firma bulunuyor. EPDK'ya başvuru yapan ve lisans almayı bekleyen inceleme aşamasındaki 27 firmanın faaliyete geçmesiyle kentimizde 8 milyar kilovat saat elektrik üretilebilir./AA

Antarktika 10 yıl öncesine göre 4 kat hızlı eriyor

 Antarktika'daki buzulların, 10 yıl öncesine oranla dört kat hızlı eridiği açıklandı.

TORONTO - Leeds Üniversitesinden bir grup bilim adamının "Geophysical Research Letters" isimli bilim dergisinde yayımlanan araştırmasına göre, en belirgin erime Batı Antarktika'daki en büyük buzullardan Pine Island'da gözlemleniyor. Bu buzul 10 yıl önce yılda 16 metre incelirken, bu rakam şimdi 90 metreye kadar yükseldi.
Pine Island buzulunun 175 bin kilometre kare genişliği ve tipik özellikleri nedeniyle uyduyla en iyi izlenen buzul olduğuna işaret eden araştırmacılar, erimenin bu hızla devam etmesi halinde devasa buzdağının 100 yıl içinde yok olacağı tahmininde bulundu.
Bilim adamları daha önce bu süreyi 600 yıl olarak öngörüyorlardı.
Araştırma ekibinden Profesör Andrew Shepherd, Kanada'nın Newfoundland ve New Brunswick eyaletleri büyüklüğünde olan Pine Island buzulunun erimesinin, sadece bölgedeki değil, dünyadaki tüm denizlerin seviyesini yükselteceğini belirterek, ''Çünkü bu buzulda, mevcut denizlerdeki su miktarını bir kat artıracak kadar buz var. Bu da ne kadar büyük bir sorunla karşı karşıya olduğumuzu anlamak için yeterli bir veridir'' dedi.

Biz Kimiz?

Bugün dünyanın üzerinde bir hayalet dolaşıyor - Aktivizm hayaleti.

Yirminci yüzyıl küresel kapitalizmin kurumlarına karşı küresel hareketin güçlendiği büyük eylemlerle kapandı.

Küresel aktivizm geçtiğimiz on yılda Seattle'dan Kopenhag'a kadar sokakları doldurarak, yaratıcı kampanyalar örgütleyerek, dünyanın dört bir köşesinde aynı anda harekete geçmeyi başararak yeni bir mücadele biçimi yarattı. Küresel eylem günlerinden sosyal forumlara, internet üzerindeki yeni örgütlenme biçimlerinden herkesin katılımına açık hareketli yapılara kadar farklı alanlara ve özelliklere sahip yeni bir aktivizm doğdu.

Devamını oku: Biz Kimiz?

Buradasınız: Anasayfa Makaleler Haber - Yorum
JA Travel

Kolektif olarak hareket edersek hükümetleri küresel ısınmayı durduracak tedbirleri almaya zorlayabiliriz ya da almayanların yerine alacak olanları getirebiliriz. Şimdi daha çok çalışma, daha çok sokakta olma, daha çok aktivizm zamanı.