Dünya 1 milyar insanı doyuramaz mı?
Kapitalizmin krizi 100 milyon insanı daha aç bıraktı. Geçen yıla göre, açların sayısı yüzde 10,5 artarak 1 milyara yükseldi. Dünyadaki her altı kişiden birisinin karnı doymuyor.
Birleşmiş Milletler (BM) krizin getirdiği ağır sonuçları ortaya koydu. BM Gıda ve Tarım Teşkilatı (FAO) tarafından yapılan açıklamada geçen yılın Eylül ayında patlak veren kriz küresel ölçekte 100 milyon insanın daha aç yaşamasına neden oldu. BM kıstaslarına göre bir insanın aç olarak yaşaması için günde 1800 kalorinin altında beslenmesi gerekiyor.
ABD Tarım Dairesi'ne göre dünyanın en kalabalık bölgeleri olan Asya ve Pasifik bölgesinde geçen yıla göre açlık yüzde 10.5 artarak aç insanların sayısının 642 milyona çıktı. Açlığın kronik olarak yaşandığı Afrika'nın Sahra altı bölgesinde ise 265 milyon insan açlık çekiyor.
Küresel kriz, dünyada zenginliğin yoğunlaştığı Kuzey Amerika ve Batı Avrupa merkezlerinde patlak vermişti. Ancak etkilenen dünyanın yoksulları oldu.
Worldwatch Enstitüsü 2004 raporu açlık sorununun kökenindeki sosyal adaletsizliği ortaya koymuştu: Dünya nüfusunun % 12'sini barındıran Kuzey Amerika ve Avrupa ülkeleri dünya genelinde yapılan toplam harcamaların % 60'ını yaparken, dünya nüfusunun üçte birini barındıran Güney Asya ve Orta Afrika ülkeleri bu harcamaların sadece % 3,2'sine ortak olabilmişti.
Açların sayısı 2008'de, bir önceki yıla göre yaklaşık 70 milyon artmıştı. Aynı yıl, dünya gıda ürünlerinin üretimi 2 milyar 245 milyon tonla rekor düzeyde gerçekleşmişti! Ancak gıda fiyatları artmıştı.
Tarımsal ürünlerin bio yakıt üretimi için kullanılması, iklim değişikliği nedeniyle kuraklık ve küresel şirketlerin gıda piyasalarında yaptığı spekülasyonlar, fiyat artışını tetikleyen etkenlerdi.
BM'ye bağlı Dünya Gıda Programı'ndan Josette Sheeran, gıda fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle dünya genelinde en az 30 ülkede ciddi karışıklıklar olduğunu hatırlattı. "Aç bir dünya tehlikeli bir dünyadır" diyen Sheeran, "Yiyecek bulamayan insanların sadece üç seçeneği var: Ayaklanmak, göç etmek ya da ölmek. Elbette üç seçenek de bizim için kabul edilemez" dedi.
Roma'da 2008 Temmuz ayında yapılan zirvede en zengin 8 ülkenin liderleri açlık sorununu çözecek projeler için 22 milyar dolar ödemeyi vaat etmişlerdi. G8 her zamanki gibi yalan söyledi. Bu para toplanmadı. Sadece 22 milyar dolar dünyadaki 1 milyar aç insanın karnını doyurabilecekken, onlardan esirgenen paranın 91 katı son 10 ayda ABD ve Avrupa Birliği hükümetleri tarafından iflas eden şirketleri kurtarmak için harcandı.