Amerika son yarım asrın en kurak yılını geçiriyor. Kuraklık, ülkenin yarıdan fazlasını etkisi altına aladı. ABD en son 1930 ve 1956 yıllarında en son bu şiddette susuz bir yıl geçirmişti. ABD'deki kuraklığın dünya genelinde de gıda ve yakıt fiyatlarında artışa yol açacağı tahmin ediliyor.
Amerikan İklim Bilgi Merkezi tarafından dün yayınlanan rapora göre, ülkenin yüzde 55’inde kuraklık hakim. Raporda geçtiğimiz ayın tüm zamanların en sıcak 14. ve en kurak 10 ayı olarak rekor kırdığı ifade edildi. Kayıtlara göre, son olarak 1956 yılının Aralık ayında ülkenin yüzde 58’inde kuraklık görülmüştü.
ABD Tarım Bakanlığı tarafından verilen bilgiye göre kuraklık sebebiyle mısır ekili alanların yüzde 38'i zarar gördü. Amerika’da yıllık olarak 96,4 milyon hektar alana mısır ekiliyor. Dönüm başına ortalama 166 kile mısır alınan Amerika'da bu miktar 146 kileye düştü. Çiftçiler, kuraklığın devam etmesi durumunda bu ortalamanın daha da aşağıya düşmesinden endişeli. Mısır gibi soya fasulyesi üretimi de kuraklıktan büyük zarar gördü. Amerika’nın Orta Batı eyaletleri hem mısır hem de soya fasulye üretiminin merkez üssü durumunda
Kuraklığın etkili olduğu bölgelerde çiftçilerin yalnızca ekili ürünleri değil yetiştirdikleri büyük ve küçükbaş hayvanları besleme konusunda da sıkıntı yaşadıkları görülüyor. Birçok hayvan üreticisinin artan yem fiyatları nedeniyle ağıllardaki büyük ve küçükbaş hayvanlarını satmaya çalıştığı belirtiliyor.
Ülkedeki aşırı sıcaklar nedeniyle birçok eyalette görülen orman yangınları da maddi zararlara yol açıyor.
Uzmanlar, bugün ülkenin yüzde 55’inde görülen kuraklığın giderek yayılmasından korkuyor. Henüz yaz aylarının ortasında olunması sebebiyle yağmurların ülkenin iç bölgelerinde etkili olması beklenmiyor. Kuraklık nedeniyle Mississippi gibi ülkenin en büyük nehirinde dahi suyun hiç olmadığı kadar azalması da endişeyi artırıyor.
Diğer taraftan ABD Kuraklık Gözleme kuruluşu kuraklıktan etkilenen alanların oranının yüzde 55 değil 61 olduğunu savundu. Aynı kuruluş, 1895 yılından bu zaman kadar tutulan Palmer Kuraklık İndeksi kayıtlarına göre Amerika’nın Orta Batı eyaletlerinin en kurak yılı yaşadığını öne sürdü.
Ülkedeki kuraklık nedeniyle Obama hükümeti de harekete geçti. Tarım Bakanı Tom Vilsack, geçen hafta ülke genelinde bin vilayeti (County) kuraklık nedeniyle felaket bölgesi ilan etti. Bakan Vilsack bugün felaket bölgesinde bulunan ve zarar gören çiftcilerin mağduriyetlerini giderebilmek için yardım çalışmalarına başladıklarını söyledi. Vilsack, borçları olan ve acil kredi çekme ihtiyacı bulunan çiftçilere düşük faizle kredi sağlamaya başladıklarını aktardı.
Haberimport, 17 Temmuz 2012