Rusya Acil durumlar Bakanlığına bağlı kurtarma ekipleri Kuban’da yer alan su baskınının sonuçlarını kaldırma çalışmalarının ilk aşamasını tamamladılar. 6 Temmuzu 7 Temmuza bağlayan gece üç şehirde (Gelencik, Krımsk ve Novorossiysk) ve Krasnodar bölgesinin bir takım köylerinde binlerce ev su altında kaldı. 171 kişi yaşamını yitirdi.
Ve 20 bini aşkın kişi zarar gördü. En kötüsü de, uzmanlar küresel iklim değişiklikleri yüzünden doğaüstü felaketlerin oluşması tehlikesinin ortadan kalkmadığı kanısında birleşiyorlar.
Kuban’daki gelişmeler beklenmedik karakterde değildi. Rusya Hidrometeoroloji Merkezi tarafından sağanaktan birkaç saat önce ilgili fırtına uyarısı yapılmıştı. Ancak kimse afetin felaket boyutuna ulaşacağını tahmin etmiyordu. Moskova Devlet Üniversitesi Coğrafya Fakültesi Meteoroloji ve İklim Bilimi Kürsüsünden uzman Pavel Konstantinov, Rusya’nın Sesi Radyosuna verdiği demeçte, Kafkasya dağlarının en kuru iklimli kesiminde benzersiz durumun meydana geldiğine işaret ederek şunları söyledi:
Sağanak halinde yağmurlar genellikle bölgenin doğu kesiminde, Soçi ve Tuapse’de beklenir. Gelencik ve batı kesimleri kuru iklimli astropilak yerler olarak sayılıyor. Ancak bu kez Gelencik’te yalnız 24 saatte Temmuz için 6 aylık yağış ortalaması seviyesinde yaklaşık 300 milimetre yağış yağdı. Durumu anlamanız için her metre kareye 30 adet 10 litrelik kova döküldüğünü hayal edebilirsiniz. Yer yüzeyinin düz olmadığı koşullarda yoğun yağışların bu gibi sonuçlar vermesi kaçınılmazdı.
Rusya Acil Durumlar Bakanlığının verilerine göre Kuban’da tıbbi yardım için 1100 kişi başvuruda bulundu. 200’ü aşkın kişi hastaneye kaldırıldı. Krımsk mıntakasından 3 bini aşkın kişi tahliye edildi. Binlerce ev yıkıldı, çoğu binanın bodrumları ve birinci katları su altında kaldı. Demiryolu ulaşımı ve doğal gaz ve su sağlama işleri aksadı. Pekçok kasabalarda elektrik yok. Karayolları silindi ve toprak kaymaları oluştu. Afetin sonuçlarını ortadan kaldırma çalışmaları için Acil Durumlar Bakanlığına bağlı yaklaşık 10 bin kurtarıcı ve yüzlerce araç görev yapıyor. Kurtarıcılar, Gelencik bölgesindeki çocuk tatil yerleri yeniden elektriğe kavuşturmayı başardı. Onlarca kilometre karayolları engellerden temizlendi. Kazan daireleri yeniden çalışmaya başladı. Sakinlerin ev ve avlularından su pompalanmasına ilişkin başvuru dilekçelerinin çoğu yerine getirildi. Krımsk-Novorissiysk güzergâhında tren trafiği yeniden başlatıldı. Afetin sonuçlarının kaldırılmasına ve tazminat ödenmesine federal bütçeden yaklaşık 4 milyar ruble yani 133 milyon dolardan fazla para ayrıldı. Bugüne kadar afetten etkilenenlerden 2 bin kişiye toplam 20 milyon ruble yani 650 bin dolardan fazla ödendi. Ölenlerin ve yaralananların akrabalarına psikolojik yardım gösteriliyor.
Meteoroloji uzmanlarının verilerine göre maalesef, Kuban’da yeni bir sağanak tehlikesi ortadan kalkmadı. Acil Durumlar Bakanlığı çalışanları ise yeni su baskınının olmayacağı kanısındalar. Buna rağmen Moskova devlet üniversitesinden meteoroloji uzmanı Pavel Konstantinov şu uyarıda bulunuyor: “Bu bölgede son 100 yılda bunca şiddetli sağanaklar olmadığı halde önümüzdeki yıllarda böyle gelişmeler yeniden yer alabilir. Bu ise iklim değişiklikleri yüzünden oluşan olağanüstü hava durumuna bağlıdır.
Rusya'nın Sesi, 10 Temmuz 2012