Haber - Yorum
Antarktika 10 yıl öncesine göre 4 kat hızlı eriyor
Antarktika'daki buzulların, 10 yıl öncesine oranla dört kat hızlı eridiği açıklandı.
TORONTO - Leeds Üniversitesinden bir grup bilim adamının "Geophysical Research Letters" isimli bilim dergisinde yayımlanan araştırmasına göre, en belirgin erime Batı Antarktika'daki en büyük buzullardan Pine Island'da gözlemleniyor. Bu buzul 10 yıl önce yılda 16 metre incelirken, bu rakam şimdi 90 metreye kadar yükseldi.
Pine Island buzulunun 175 bin kilometre kare genişliği ve tipik özellikleri nedeniyle uyduyla en iyi izlenen buzul olduğuna işaret eden araştırmacılar, erimenin bu hızla devam etmesi halinde devasa buzdağının 100 yıl içinde yok olacağı tahmininde bulundu.
Bilim adamları daha önce bu süreyi 600 yıl olarak öngörüyorlardı.
Araştırma ekibinden Profesör Andrew Shepherd, Kanada'nın Newfoundland ve New Brunswick eyaletleri büyüklüğünde olan Pine Island buzulunun erimesinin, sadece bölgedeki değil, dünyadaki tüm denizlerin seviyesini yükselteceğini belirterek, ''Çünkü bu buzulda, mevcut denizlerdeki su miktarını bir kat artıracak kadar buz var. Bu da ne kadar büyük bir sorunla karşı karşıya olduğumuzu anlamak için yeterli bir veridir'' dedi.
- Cumartesi, 17 Ekim 2009 18:17 tarihinde oluşturuldu
Denizleri Tüketiyoruz!
Bir zamanlar deniz kaynaklarının sonsuz olduğunu sanılıyordu. Oysa, 21. yüzyılda bunun insanlar tarafından nasıl hoyratça tüketildiğini görüyoruz. Balık stoklarının yüzde 90’ı “tamamen” ve “aşırı sömürülmüş” durumda.
- Cuma, 03 Mayıs 2013 21:17 tarihinde oluşturuldu
Antarktik Yarımadası Hızlı Eriyor
Bilim insanları Antarktika buzullarının 600 yıldır ilk kez bu kadar büyük bir hızla eridiğini tespit etti. Son 50 yılda yarımadanın ısısı 2.8 santigrat arttı. Bu yarımadayı güney yarımküresinde ısısı en hızla artan bölge haline getirdi.
- Pazar, 14 Nisan 2013 17:44 tarihinde oluşturuldu
Enerjide Yeni Trend Kömür
Bizler, zehir soluyacağız. Asit yağmurları ile tarım alanlarımızı, su kaynaklarımızı, evcil ve yaban hayvanlarımızı kaybedeceğiz. Ne gam!
Dünya Frene basmalı
Worldwatch Enstitüsü’nün hazırladığı rapora göre aşırı, ekonomik büyümeyle geri dönülmez felakete sürüklenen dünyayı küçülterek kurtarmak mümkün...
Çılgın tüketime mal yetiştirmeye çalışan aşırı ekonomik büyüme dünyanın kısıtlı kaynaklarını hızla tüketiyor. Hızlı büyüme için gerekli enerji temini ve üretim sırasında açığa çıkan zehirli atıklar bir yandan dünyayı kirletirken öte yandan da küresel ısınmayı hızlandırıyor.
- Perşembe, 04 Nisan 2013 08:18 tarihinde oluşturuldu
Kirazın kilosu 400 TL
Antalya Meyve Sebze Toptancı Hali Müdürü Rıza Uysal, ilk üç ayda yaşanan iklim şartlarının hale ürün girişinin yüzde 25 azalttığını söyledi. Bunun sonucunda kirazın kilosu 400 TL'ye eriğin kilosu 100 TL'ye fırladı.
- Perşembe, 04 Nisan 2013 07:53 tarihinde oluşturuldu
Çin’de ırmaklar yok oluyor
Çin Hükümet raporuna göre, aşırı ekonomik gelişme sonucunda Çin haritasında yaklaşık 28 bin ırmak yok oldu.Su Kaynakları Bakanlığı’nın raporunda Çin’deki 100 kilometrekarelik su rezervuarlarının 60 yıl öncesine göre yarıya indiğini bildiriliyor.
- Çarşamba, 03 Nisan 2013 12:30 tarihinde oluşturuldu
Dünya Sosyal Forumu'nda iklim hareketi
Tunus'ta toplanan Dünya Sosyal Forumu'na Cenevre'den Solidarty grubu adına katılan Gazi Şahin, iklim hareketi aktivistlerinin düzenlediği panelleri marksist.org için izledi:
Katıldığım ilk panel, ''Yanlış çözümler: Bioenerji, nükleer enerji ve sentetik biyoloji'' başlığını taşıyordu.
Kenya'dan katılan konuşmacı, iklim değişimini yaratan temel sorunun kapitalist sanayileşme olduğunu ve sorunun çözümü için sorunun kökenine müdahale etmek gerektiğini vurguladı.
- Cuma, 29 Mart 2013 11:04 tarihinde oluşturuldu