Küresel Eylem Grubu

İKLİMİ DEĞİL, SİSTEMİ DEĞİŞTİR!

Kampanyalar

Küresel ısınmanın sorumlusu kim?

Bu sorunun tek bir cevabı var. Büyük şirketler. Dünyanın en büyük şirketleri petrol ve otomobil şirketleri. Bunlar gerek enerji politikalarının gerekse de ulaşım politikalarının değişimine izin vermiyorlar.

Büyük şirketlerin basıncı ile hükümetler de küresel ısınmayı durduracak önlemleri almaktan çekiniyorlar ve sürekli olarak piyasa çözümlerini öne sürüyorlar. Bir de sıradan insanlar küresel ısınmanın sorumlusuymuş gibi onlardan önlemler almaları isteniyor. Oysa bireylerin önlem alması sorunu çözemez.

Devamını oku: Küresel ısınmanın sorumlusu kim?

Küresel ısınmaya karşı neler yapılabilir?

Küresel ısınma doğal bir nedenle gerçekleşmiyor. İnsan faaliyetlerinin bir sonucu ya da daha doğrusu sanayi devriminin yani kapitalizmin ürünü.

Kömür, petrol ve doğal gazın sanayide kullanımına otomobiller de eklenince küresel ısınma kaçınılmaz hale geldi.

Çimento, çelik sanayileri ve rafineleriler sanayinin en çok karbondioksit üreten kesimi. Ama asıl büyük sorun enerji üretiminde. Kömür, petrol ve doğal gaza dayalı enerji üretimi atmosfere salınan karbondioksitin en büyük kesiminden sorumlu.

Devamını oku: Küresel ısınmaya karşı neler yapılabilir?

Küresel ısınma nedir?

Dünya özellikle son yirmi yıldır son binyılın herhangi bir anında ısındığından daha hızlı ısındı. Dünyanın normal sıcaklığı 16 derece ve şu an gezegen üzerinde var olan her türlü yaşam biçimi bu sıcaklıkta yaşama yeteneğine sahip.

İnsanlığın yaşamını sürdürebileceği 16 derecelik sıcaklığı sağlayan şey ise; karbondioksit, metan, su buharı gibi doğal olarak atmosferde bulunan sera gazları. Bu gazlar sayesinde güneş ışınlarının bir kısmı atmosferde tutuluyor ve hayatın devamı için gereken sıcaklık sağlanıyor. Ancak sanayi devrimi sonrasında kömürün ve onu takip eden süreçte petrol ve doğalgazın kullanılmasıyla atmosfere salınan karbondioksit ve diğer sera gazlarının oranı arttı. Atmosferdeki sera gazlarının miktarı artınca doğal olarak bu gazlar daha fazla güneş ışığını tutmaya başladılar. Böylece atmosferdeki sıcaklık da arttı yani gezegeni bir örtü ile yeterince ısıtabiliyorken; biz üzerimize battaniye örttük.  Son 200 yıl içinde ise gezegenin sıcaklığının 0,7 derece arttığı bilimsel raporlarla tespit edilmiş durumda. Atmosferde biriken sera gazlarının gecikmeli etkisi ile sıcaklık artışı 1.4 derece ulaşacak.

Devamını oku: Küresel ısınma nedir?

Japonya'nın en yeni nükleer santraline kapatma kararı

Mahkeme, daha 9 gün önce işletmeye alınan reaktörün, bir depremde halkı radyoaktiviteye maruz bırakacağına hükmetti. Hükümetimizin bilgilerine...

Dünkü Radikal'in 2. sayfasında BBC - Tokyo mahreçli haberi aynen aktarıyorum:

"Japonya'da bir mahkeme, ülkenin 2. büyük nükleer reaktörünün kapatılmasına karar verdi. Nükleer reaktör en son inşa edilenlerden biriydi.

Karar, reaktörün şiddetli bir depremde yıkılmasından endişe eden yerel halkın açtığı bir davada alındı. Davanın yargıcı, reaktörün depremlere dayanıklı olmasını gerektirecek standartta inşa edilmediğine ve bir deprem olduğunda, yerel halkı radyoaktiviteye maruz bırakacağına hükmetti. Ülkede, halen faaliyet gösteren yaklaşık 54 reaktörün de depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle çeşitli kampanyalar yürütülüyor. Dünyanın jeolojik olarak en hareketli yerlerinden biri olan Japonya'da, deprem bölgesi olmayan bir noktada nükleer reaktör yapımının çok zor olduğu belirtiliyor."

Devamını oku: Japonya'nın en yeni nükleer santraline kapatma kararı

Uluslararası Alternatif Su Forumu 2. Hazırlık Toplantısı

SUYUMA DOKUNMA KAMPANYASI

ULUSLARARASI ALTERNATİF SU FORUMU 2. HAZIRLIK TOPLANTISI



TARİH: 17 Ocak 2009 Cumartesi

SAAT: 11:00-17:00

YER: İstanbul Taxim Hill Oteli

Suyuma Dokunma Kampanyası Çağrı Metni

Suyuma Dokunma Kampanyası Çağrı Metni

2009 yılının Mart ayında Türkiye önemli bir toplantıya ev sahipliği yapıyor. 5. Dünya Su Forumu, İstanbul’da dünya su politikalarını tartışmak üzere biraraya gelecek.  Devlet yönetimlerinin ve özel şirketlerin domine ettiği forumda bugüne kadar ‘su’ sorununu yaratanlar konunun ‘çözümlerini’  arayacak.  Sosyal hareketlerin dışlandığı bu kapalı ‘forum’un önemli gündemlerinden biri, Türkiye’deki su kaynaklarının ve baraj vb. yatırımların özelleştirme sürecine açılması olacak.

Bizler inanıyoruz ki, su dünyadaki bütün insanların ortak kamusal mülkiyetidir. Kim olursa olsun suyu özel mülkiyet olarak görüp kullanamaz. Su tüm ekosistemlerin vazgeçilmez kaynağı ve temel ihtiyacıdır.
Suyuma Dokunma Kampanyası Çağrı Metni

2009 yılının Mart ayında Türkiye önemli bir toplantıya ev sahipliği yapıyor. 5. Dünya Su Forumu, İstanbul’da dünya su politikalarını tartışmak üzere biraraya gelecek.  Devlet yönetimlerinin ve özel şirketlerin domine ettiği forumda bugüne kadar ‘su’ sorununu yaratanlar konunun ‘çözümlerini’  arayacak.  Sosyal hareketlerin dışlandığı bu kapalı ‘forum’un önemli gündemlerinden biri, Türkiye’deki su kaynaklarının ve baraj vb. yatırımların özelleştirme sürecine açılması olacak.

Devamını oku: Suyuma Dokunma Kampanyası Çağrı Metni

Kamusal Su İçin Avrupa Ağı Manifestosu

(17-21 Eylül 2008’de Malmö’de yapılan Avrupa Sosyal Forumu’nda kabul edilen, Suyuma Dokunma Kampanyası’nın da oluşuma katkı verdiği manifesto)

AVRUPA KAMUSAL SU AĞI’NA DOĞRU

Bizler Mexico City (Sosyal Hareketlerin Suyun Savunması’nda Ortak Deklarasyonu) ve Nairobi Şartları’nı kabul ediyor, sosyal forumların doğuşundan beri karakterize ettiği birlik ve kapsayıcılık ilkelerini benimsiyoruz. Özel olarak şunları talep ediyoruz:

1. Yaşamın zaruri bir unsuru olan içme suyu bir insan hakkı olarak tanınmalı ve yürürlüğe konmalıdır. Bir insan hakkı olarak suya ulaşım, tüm üye ülkelerin anayasalarında yer almalı ve Avrupa Birliği’nin temel ilkelerinden ve kanunlarından biri olmalıdır. Peşin ödemeli su sayaçları yasaklanmak zorundadır. 2. Su, Dünya Ticaret Örgütü antlaşmaları da dahil olmak üzere, tüm uluslararası ticaret antlaşmalarının dışında bırakılmalıdır.

3. Avrupa Komisyonu, Avrupa Konseyi ve tek tek Avrupa hükümetleri, suya ilişkin kusurlu bir karar alıcı yapı olan Dünya Su Forumu’na olan desteğini çekmelidir. Avrupa Parlamentosu’nun Mart 2006’daki kararında da benimsendiği üzere, Dünya Su Konseyi gibi demokratik meşruluğu olmayan özel bir yapının, küresel su politikalarına nüfuz etmesi uygunsuzdur.

Devamını oku: Kamusal Su İçin Avrupa Ağı Manifestosu

6 Aralık İklim Zirvesi Programı

Küresel Isınmayı Durdur Dünyayı Değiştir
6 Aralık İklim Zirvesi Programı
İstanbul

12.00- Basın açıklaması: "Küresel ısınmayı durdur, Dünyayı değiştir"

Yer: Beşiktaş Meydanı

14.30-  Forum/ Aktivistler ve Kampanya sözcülerinin katılımıyla

Türk Tabipler Birliği (TTB), Petrol-İş Sendikası, DİSK, Eğitim-Sen 2 No'lu Şube, Yeşiller Partisi, Greenpeace, Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu, Küresel BAK, Doğa Derneği, Açık Radyo, KEG, Uluslararası Af Örgütü, Munzur'u Koruma Kurulu, Hasankeyf'i Yaşatma Girişimi, Suyuma Dokunma Kampanyası, Devrimci Sosyalist İşçi Partisi

Devamını oku: 6 Aralık İklim Zirvesi Programı

Alt Kategoriler

Buradasınız: Anasayfa Kampanyalar
JA Travel

Kolektif olarak hareket edersek hükümetleri küresel ısınmayı durduracak tedbirleri almaya zorlayabiliriz ya da almayanların yerine alacak olanları getirebiliriz. Şimdi daha çok çalışma, daha çok sokakta olma, daha çok aktivizm zamanı.