Haber - Yorum
İklimden Bize Ne!
Türkiye, geçen hafta iklim değişikliğiyle mücadelede takındığı vurdumduymaz tavra uygun olarak ve kendi adına da epey büyük bir adım atarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İklim Değişikliği Dairesi Başkanlığı'nın kapısına kilidi vurdu. Seragazı salımlarının azaltılması, iklim değişikliğiyle mücadele politikalarının oluşturulması, sanayi ve enerji sektörleriyle bu mücadele kapsamında işbirliği yollarının aranması için dairenin bakanlık seviyesine çıkarılması gerekirken, İklim Değişikliği Dairesi Başkanlığı, bundan böyle geçmişte de olduğu gibi Hava Yönetimi Dairesi Başkanlığı altında bir şube olarak yer alacak.
- Kategori: İklim Değişikliği Haberleri
- Çarşamba, 06 Şubat 2013 13:30 tarihinde oluşturuldu
Bu felaketin adını siz koyun!
Son yıllarda altın madencilerinin talan girişimleriyle gündeme gelen Kazdağları ve Çanakkale yöresi, termik santrallerin de kıskacı altında. Dilovası’nda, Aliağa-Foça bölgesinde, Yatağan ve Elbistan’da çarpık sanayileşme ve zehir kusan termik santraller nedeniyle yaşanan çevresel felaket görüntüleri çok yakın bir gelecekte Çanakkale ve Kazdağları’nda da yaşanabilir.
- Kategori: Gezegen
- Çarşamba, 06 Şubat 2013 02:03 tarihinde oluşturuldu
Bir santralin nükleer atık maliyeti 187 milyar lira
İngiltere'nin kuzeyindeki Sellafield bölgesindeki nükleer santralın atıklarının temizlenmesi için şimdiden 187 milyar TL harcandı ve bu maliyetin ne zaman duracağı henüz bilinmiyor.
Sellafield İngiltere'deki en büyük nükleer santral. Geçmişte bu santralden radyasyon kaçakları da olmuştu.
Sellafield'in radyasyonlu atıkları santralin çevresinde yer altı silolarında biriktirilmekte. Bu atıklar santralde çalışan 9 bin işçi için çok önemli sağlık sorunları oluşturuyor.
- Kategori: Nükleer Enerji Haberleri
- Çarşamba, 06 Şubat 2013 01:46 tarihinde oluşturuldu
Devamını oku: Bir santralin nükleer atık maliyeti 187 milyar lira
Radyoaktif Kirlilik Toprakla Örtüldü
Gaziemir'deki Çevre Skandalında İkinci Perde:
Radyoaktif atıkları depolamak yerine toprakla gözlerden gizlediler
ANKARA - Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun (TAEK) talimatıyla İzmir Gaziemir’de yaşanan çevre skandalında radyoaktivite tespit edilen bölgelerin üzerine 10 bin 200 ton toprak döküldü. Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Başkanı Baran Bozoğlu, kirliliğin üzerini toprakla örtmenin bilimsel olmadığını belirterek, “Yeraltı sularına, bitki örtüsüne ve civarda yaşayan insanlara etkisi sürecektir. Bu yöntem kirliliği yalnızca göz önünden kaldırır” diye konuştu.
- Kategori: Nükleer Enerji Haberleri
- Çarşamba, 06 Şubat 2013 01:22 tarihinde oluşturuldu
Kuzey Kutbu'nda Metan Salınımı Buzulları Eritiyor
Bilim adamları Kuzey Kutbu'nda binlerce yıl biriken metan gazının (CH4) fokurdayarak atmosfere karıştığı pek çok yer keşfetti.
Buzların altında hapis kalan metan, buzulların erimeye başlamasıyla ortaya çıkmaya başladı.
Devamını oku: Kuzey Kutbu'nda Metan Salınımı Buzulları Eritiyor
Kuraklık Amazon Ormanlarını Vurdu
Amazon ormanlarında iklim değişikliğine bağlı bozulma belirtileri görünüyor. Araştırmacılar, 2005 yılında yaşanan ve ardından 2010 yılında daha şiddeti bir şekilde tekrarlayan kuraklığın etkilerinin Amazon yağmur ormanlarının Türkiye'den daha büyük bir alanında ciddi hasar geliştiğini tespit etti.
- Kategori: İklim Değişikliği Haberleri
- Perşembe, 31 Ocak 2013 16:06 tarihinde oluşturuldu
Japonya, dünyanın en büyük rüzgar santralini kuracak
Nükleer santrallerini kapatarak enerji konusunda dar boğaza giren Japonya, Fukuşima açıklarında dünyanın en büyük rüzgar santralini kurmaya hazırlanıyor. Projenin, 2020 yılında tamamlanması öngörülüyor.
- Kategori: İklim Değişikliği Haberleri
- Salı, 29 Ocak 2013 21:08 tarihinde oluşturuldu
Devamını oku: Japonya, dünyanın en büyük rüzgar santralini kuracak
İklim değişikliğini aşağıdan mücadeleyle durdurabiliriz
Katar'daki BM İklim Konferansı'nı yerinde takip eden Gökşen Şahin, Marksist.org'a müzakerelerin önemini, iklim değişikliğini engelleme konusunda atılması gereken adımları ve bu konuda verilen mücadeleyi anlattı.
Devamını oku: İklim değişikliğini aşağıdan mücadeleyle durdurabiliriz