Küresel Eylem Grubu

İKLİMİ DEĞİL, SİSTEMİ DEĞİŞTİR!

Nükleer Santral İstemiyoruz

Nükleere hayır deme cesaretiniz olsun!

Geçtiğimiz yıl Japonya'da yaşanan nükleer felaketin 1. yıl dönümüne günler kala, dünyanın dört bir yanında nükleer karşıtlarının eylemlerine şahit oluyoruz. Nükleer karşıtı gruplar ve aktivistler, varolan nükleer santrallerin yeni bir felakete sebep olmadan önce kapatılması ve yenilerine dair tüm planların bozulması için mücadele veriyor.

Devamını oku: Nükleere hayır deme cesaretiniz olsun!

Nükleer hakkında

Nükleer enerji nasıl üretilir ?

Nükleer enerji atomun parçalanmasıyla oluşur. Küçük atomlar kararlı yapıda oldukları için parçalanmaları zordur, bu yüzden nükleer enerji üretmek için ağır atomlar (uranyum gibi) kullanılır. Ağır atomlar radyoaktiftirler ve sürekli yüksek miktarda radyasyon yayarlar.

Devamını oku: Nükleer hakkında

Nükleer demek, ‘kaza’ demektir

Nükleer santrallerin tarihi nükleer ‘kaza’ların tarihidir. 1940’lardan bu yana, Çernobil’den Fukuşima’ya onlarca örnek nükleer santrallerin hiç de güvenli olmadığını biz %99’a ağır bedeller ödeterek gösterdi. Onbinlerce insanın yaşamını yitirdiği, sakat kaldığı, canlı türlerinin yok olmakla yüz yüze bırakıldığı, tarlalardan radyasyon biçildiği apaçık ortadayken ‘kaza’ sözü ne kadar inandırıcı?

Devamını oku: Nükleer demek, ‘kaza’ demektir

Nükleer karşıtı direnişin talepleri

3 Haziran sabahından itibaren Taksim Meydanı'nda nükleer santrallara karşı direnişe geçen aktivistlerin kampı sürüyor. Nükleer karşıtları, direnişin taleplerini de saptamış durumda...

Devamını oku: Nükleer karşıtı direnişin talepleri

Taner Yıldız'a ve Nükleercilere

 

Bugün Türkiye’de ilginç bir şekilde nükleer tartışması hala yapılmaya devam ediliyor. İktidardaki ve muhalefetteki partilerin büyük çoğunluluğunun nükleer santrallere yaklaşımlarında büyük farklar yok. Muhalefet partilerinin temel itiraz noktası AKP hükümetinin nükleer santral kurma girişiminde izlediği yol ve yönteme ilişkin.

Devamını oku: Taner Yıldız'a ve Nükleercilere

Nükleer Enerji Gerçeği


NÜKLEER ENERJİ GERÇEĞİ

1. Teknolojisi, yapım, inşaat ve güvenlik maliyetleri çok yüksektir.

2. Riski çok büyük olduğu için sigortalanamaz ve finansal riski kamuya yüklenir.

3. Yapım süresi çok uzundur, büyük gecikmeler yaşanır ve zamanında bitmez. Geri ödeme süresi çok uzundur.

4. Uranyum madenciliği ve yakıt üretimi/zenginleştirme aşamalarında sürdürülebilir olmayan kaynak bağımlılığı yaratır.

5. İşletim ömrü 40 yıl kadardır ve bu aşamadan sonra devreye giren söküm maliyetleri çok yüksektir.

6. Yüksek düzeyde uzman iş gücü kullanır, yerel ve ulusal düzeyde anlamlı istihdam yaratmaz (kaza sonrası temizlik işleri hariç).

7. Enerji üretimi verimsizdir (soğutma sırasında büyük miktarda enerji kaybı olduğu için üretilen net enerji miktarı düşüktür).

8. Arızalarda üretim çok uzun süre durur, santral atıl hale gelir.
 
9. Kazalardan kaçınılamaz, tasarım kusurları, yıpranma, mekanik ve insani hatalar nedeniyle kaza olasılığı yapısaldır. “Yeni” diye pazarlanmaya çalışılan modeller için başka bir deneme olanağı olmadığı için toplum “kobay” olarak kullanılacaktır. Kaza ve sızıntılar, yüksek toplumsal maliyete yol açar ve sınır tanımaz.

10. Normal işleyişi sırasında farkedilmeyen sızıntılar nedeniyle çevresinde radyoaktif kirlilik yaratır.

11. Yüzbinlerce yıl radyoaktif kalan atıkların zararsız hale getirilmesi mümkün değildir.

12. Çeşitli şekillerde yarattığı radyoaktif kirlilik hastalıklara, hayvan ve bitkilerde mutasyonlara yol açar.

13. Deprem sırasında kaza riski ortaya çıkar. Fay hatları yakınına reaktör kurulması ekstra risk yaratır.

14. Sel ve tayfun gibi meteorolojik afetlerde kaza riski ortaya çıkar.

15. Soğutma suyunun geri verilmesi sırasında nehirlerin, göllerin ve denizin ısıl kirlenmesine neden olur ve sudaki canlı yaşama zarar verir. Küresel ısınmaya bağlı olarak suların aşırı ısındığı dönemlerde soğutma işlemi tehlikeye girer.

16. Kapanan santrallar uzun süren söküm aşamasında nükleer atık haline gelir.

Bütün bunlara rağmen nükleer santral yapılmasını istiyor musunuz?

Japonya'nın en yeni nükleer santraline kapatma kararı

Mahkeme, daha 9 gün önce işletmeye alınan reaktörün, bir depremde halkı radyoaktiviteye maruz bırakacağına hükmetti. Hükümetimizin bilgilerine...

Dünkü Radikal'in 2. sayfasında BBC - Tokyo mahreçli haberi aynen aktarıyorum:

"Japonya'da bir mahkeme, ülkenin 2. büyük nükleer reaktörünün kapatılmasına karar verdi. Nükleer reaktör en son inşa edilenlerden biriydi.

Karar, reaktörün şiddetli bir depremde yıkılmasından endişe eden yerel halkın açtığı bir davada alındı. Davanın yargıcı, reaktörün depremlere dayanıklı olmasını gerektirecek standartta inşa edilmediğine ve bir deprem olduğunda, yerel halkı radyoaktiviteye maruz bırakacağına hükmetti. Ülkede, halen faaliyet gösteren yaklaşık 54 reaktörün de depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle çeşitli kampanyalar yürütülüyor. Dünyanın jeolojik olarak en hareketli yerlerinden biri olan Japonya'da, deprem bölgesi olmayan bir noktada nükleer reaktör yapımının çok zor olduğu belirtiliyor."

Devamını oku: Japonya'nın en yeni nükleer santraline kapatma kararı

Nükleer Santral İstemiyoruz

Çünkü;
Biz Küresel Eylem Grubu aktivistleri olarak, Türkiye’de ve dünyada nükleer santral yapılmasına karşıyız. Bunun bir zorunluluk olmadığına, yanlış bir siyasal tercih olduğuna inanan bizler, nükleer santral inşaatına şu gerekçelerle karşıyız:

Devamını oku: Nükleer Santral İstemiyoruz

Buradasınız: Anasayfa Kampanyalar Nükleer Santral İstemiyoruz
JA Travel

Kolektif olarak hareket edersek hükümetleri küresel ısınmayı durduracak tedbirleri almaya zorlayabiliriz ya da almayanların yerine alacak olanları getirebiliriz. Şimdi daha çok çalışma, daha çok sokakta olma, daha çok aktivizm zamanı.